Húsz százalékos lesz az áfa

Hírek

A szerb kormány elfogadta a költségvetés módosítására vonatkozó javaslatot. Az intézkedéscsomag szerint nem emelkednek a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak, az áfa pedig az eddigi 18-ról 20 százalékra emelkedik. Ha a javaslatot a jövő héten elfogadja a parlament, Szerbia jövőre akár 120 milliárd dinárt is spórolhat.

A szerbiai kormány kidolgozta a válságkezelő csomag javaslatát. Ennek keretében 18-ról 20 százalékra emelné az áfát, valamint meghatározná a közvállalatokban a legmagasabb havi juttatás összegét. Ez azt jelenti, hogy az állami vállalatokban a havi fizetés nem lehetne több 162 ezer dinárnál. Ivica Dačić kormányfő azt is bejelentette, hogy a közalkalmazottak nem maradnak munkahely nélkül.

„Nem lesz felmondás a közszférában. Senki sem marad munka nélkül a gazdasági válság idején. Az elkövetkező hat hónapban vagy egy évben azonban a fizetések és a nyugdíjak nem fognak emelkedni, mint ahogy azt korábban bejelentettük” – fogalmazott a miniszterelnök.

A válságkezelő intézkedésekkel idén 26 milliárd dinár takarítható meg, jövőre pedig 120 milliárd. A jelenlegi 7,1 százalékos költségvetési hiányt az év végéig 6,7 százalékra csökkenthetik – mondta Mlađan Dinkić pénzügyminiszter.

„Szerbiában a költségvetési hiány rekordot döntött. Az elmúlt egy, másfél év alatt a hazai összterméknek 7,1 százalékát érte el, illetve 235 milliárd dinárt. Ma csak a kamatok kifizetése háromszor annyit tesz ki, mint a mezőgazdaságunk teljes éves költségvetése. Ahhoz, hogy Szerbia kifizesse a béreket és a nyugdíjakat, és hogy fedezzük az egyéb költségeinket, 4,4 milliárd euróra lenne szükség” – fejtette ki a gazdasági miniszter.

Dinkić jövőre már 4 százalékos költségvetési hiánnyal számol. A kormányülés után Ivica Dačić kiemelte, hogy a nehéz gazdasági év ellenére az a félmillió nyugdíjas, akinek havi járandósága 15 ezer dinár alatt van, megkapja a 13. nyugdíjat. Ezt négy részletben kapják meg az idősek, az egyik részletet már a jövő héten folyósítsák.

Forrás: Pannon RTV