1 milliárd euró a gazdaság fejlesztésére

Hírek

Több, a gazdaságot érintő kérdésről döntött ma a szerb kormány. Október elsejétől csökkenteni fogják a közalkalmazottak bérét Szerbiában – jelentette ki Mlađan Dinkić gazdasági- és pénzügyminiszter.

A közszférában dolgozók bérének csökkentését a pénzügyminiszter a pénztelenséggel magyarázza. Szerinte Szerbia is a görög példa felé halad. A köztisztviselők is kevesebb juttatást kapnak októbertől. A kormány döntött az adómemóriás pénztárgépek kötelező használatának beszüntetéséről is egyes iparágakban.

„Beszüntetjük az adómemóriás pénztárgépek kötelező használatát az iparosok számára, tehát a fodrászok, az asztalosok, mechanikusok, kozmetikusok, különböző mesterségekben dolgozók, akiknek eddig kötelező volt, most nem kell, hogy rendelkezzenek vele” – mondta a miniszter.

Azt, hogy miért indokolt ez a lépés, még senki sem magyarázta meg. Annyit viszont elmondtak, egyelőre még nem tudni mikortól lép életbe ez az intézkedés. Emlékeztetőül elmondjuk: az adómemóriás pénztárgépek kötelező használatát 2003-ban vezették be, akkor azt is Mlađan Dinkić javasolta, aki most a beszüntetését kezdeményezte.

Emellett idén és jövőre közvetetten is nagyobb hangsúlyt fektetnek a gazdaság fejlődésére. Mlađan Dinkić kiemelte: „körülbelül 1 milliárd eurót szeretnénk befektetni az elkövetkező időszakban a gazdaság fejlesztésébe, hiteltámogatásokon keresztül a fizetőképesség érdekében.”

Bevezetik emellett az üzemanyag jövedéki adójának visszatérítését egyes vásárlók számára. Ezt a taxisok és a tömegközlekedésben részt vevő gépjárművezetők igényelhetik.

Forrás: Pannon RTV