Készül Vajdaság gazdaságélénkítő és vállalkozásfejlesztési programja

Hírek

A tartomány kidolgozza saját támogatási rendszerét

Miroslav Vasin tartományi gazdasági és foglalkoztatásügyi titkár az Újvidéki Iparosok Uniójával megtartott hétfői megbeszélés során bejelentette, hogy szeptember végén nyilvánosságra hozzák Vajdaság gazdaságélénkítő és vállalkozásfejlesztési programját.

A székvárosi kisiparosok és kézművesek képviselőivel Vasin közölte, hogy a programot a társadalom minden mérvadó alkotóelemével tárgyalva dolgozzák ki, és kikérik a Vajdasági Szociális és Gazdasági Tanács, valamint a Vajdasági Munkaadók Uniójának, illetve a szakszervezetek és a kormány véleményét is. „A terv arra az alapelvre épül, hogy szociális dialógus nélkül többé nem képzelhető el az egészséges gazdasági környezet” – hangsúlyozta a gazdasági titkár.

Vasin elmondta, hogy a jövőben Vajdaság a tartományi költségvetés keretében kidolgozza a gazdaságnak és a kisiparnak járó támogatási rendszerét. Segíteni szeretnék a kivitelre irányuló gazdasági ágazatokat, a vajdasági érdekeltségű termelői vállalkozásokat, de azokat a munkaadókat is, akik a nehéz gazdasági körülmények ellenére nem bocsátják el dolgozóikat.

A tartományi támogatási politikában előnyt élveznek majd az ipari parkok infrastrukturális beruházásai. A külföldi beruházók idecsalogatására is különös figyelmet fordítanak majd. „Támogatni fogjuk a helyi szintű garanciaalapok megalapítását, és folytatjuk a célirányos csőd bevezetett gyakorlatát, amivel vállalatok és munkahelyek menthetők meg” – emelte ki a gazdasági és foglalkoztatásügyi titkár.

Slavko Novaković, a Újvidéki Iparosok Uniója közgyűlésének elnöke elmondta, hogy az állam sokat segíthet a vállalkozók helyzetén pusztán azzal, hogy visszaszorítja a túlburjánzott adminisztrációt. Novaković a gazdasági és foglalkoztatásügyi titkárral folytatott tárgyalás során javasolta, hogy hozzanak létre kisipari kamarákat és vállalkozásfejlesztési alapot.

Forrás: Magyar Szó