Pályázati felhívás miniszteri ösztöndíjra

Pályázatok

MAGYARORSZÁG EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Pályázati felhívás miniszteri ösztöndíjra

Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjra a 2012/2013-as tanévben magyarországi felsőoktatási intézményekbe

  • nappali munkarendű alap- és egységes (osztatlan) képzésre,
  • nappali munkarendű mesterképzésre

felvételt nyert, szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatók számára.

A pályázati kiírás tartalmát az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel együttműködve dolgozza ki, és a pályázatot a Szabadkai Információs Iroda és a Balassi Intézet lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg.

Általános tudnivalók:

  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet az ösztöndíjakkal és a támogatásokkal a szülőföldi értelmiség képzését és utánpótlását kívánja támogatni.
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen dolgozza ki a pályázat értékelésének szempontrendszerét, és azt a pályázati felhívással egyidejűleg nyilvánosságra hozza azt. Az értékelési pontrendszer a pályázati kiírás mellékletét képezi.

 

  • A szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény (a továbbiakban: Kedvezménytörvény) hatálya alatt álló határon túli magyar nemzetiségű személyek a nemzeti felsőoktatásról szóló CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) 39. § (1) bekezdése alapján (mely rendelkezés 2012. szeptember 1-től lép hatályba) a magyar állampolgárokkal azonos feltételek szerint vehetnek részt a magyarországi felsőoktatási intézmények magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzéseiben – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e magyar állampolgársággal vagy a szabad mozgás jogával.*
  • A felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 26/A §-a alapján a magyar állami ösztöndíjjal támogatott, nappali munkarendű képzésben a 2012/2013-as tanévben résztvevő, a Kedvezménytörvény hatálya alá tartozó határon túli magyar hallgatók jelen pályázaton történő részvételükkel elnyerhetik az emberi erőforrások minisztere által tíz hónapra – a 2012/2013-as tanév időtartamára – adományozott ún. miniszteri ösztöndíjat.
  • A 2008/2009-es tanévtől felmenő rendszerben a nappali munkarendű, államilag támogatott/magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésre felvételt nyert és a 2012/2013-as tanévben miniszteri ösztöndíjban részesülő határon túli magyar hallgatóknak további, felsőbb éves tanulmányaik során a miniszteri ösztöndíjra minden tanévben újra kell pályázniuk.
  • A kedvezménytörvény hatálya alá tartozó határon túli magyar személyek, amennyiben

– nem nappali munkarendű, magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésre jelentkeztek, illetve
– nappali munkarendű, magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésre is jelentkeztek, de a felvételi eljárás során csak magyar állami részösztöndíjjal támogatott vagy önköltséges képzésre kerültek besorolásra, a 2012/2013-as tanév során nem részesülhetnek miniszteri ösztöndíjban.

  • A miniszteri ösztöndíj a hallgatót kizárólag a pályázatában szereplő és az Értékelő Bizottság által is javasolt intézményben, szakon és a 2012/2013-as tanévben folytatott tanulmányai alatt illeti meg, és nem vihető át az Emberi Erőforrások Minisztériuma külön jóváhagyása nélkül más felsőoktatási intézményben, tagozaton vagy más szakon végzendő tanulmányok időtartamára.
  • A felsőoktatási képzések esetében a miniszteri ösztöndíjak folyósítását, az ehhez kapcsolódó adminisztratív feladatokat a felsőoktatási intézmény látja el.
  • A Balassi Intézet az ösztöndíj odaítélését követő 30 napon belül személyenként szerződést köt a miniszteri ösztöndíjasokkal. A szerződés rögzíti az ösztöndíjas jogait és kötelezettségeit, s további, az ösztöndíjast segítő adminisztratív feladatokat (tájékoztatás az ösztöndíjast megillető jogosultságokról, kapcsolattartás az intézményekkel, stb.) lát el.
  • Egy pályázó egyidejűleg az alább felsorolt pályázati kategóriák közül csak egyre nyújthat be pályázatot.
  • Jelen pályázat 1. és 3. kategóriája (a 3. kategória csak az alap- és egységes, osztatlan képzési szakok tekintetében) egyidejűleg megpályázható a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási tanulmányokra előkészítő képzésének pályázatával. Mindkét pályázat beadása esetén jelen pályázat beadásakor a pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy mindkét pályázat elnyerése esetén melyik ösztöndíjat részesíti előnyben, mivel egy személy egyidejűleg csak egy ösztöndíjat vehet igénybe a nevezett két ösztöndíj közül.

A pályázó a pályázaton való részvétellel elfogadja a következőket:

  • Kizárható az a pályázó, aki az adatlapon valótlan, hamis adatot szolgáltat, ilyen nyilatkozatot tesz a pályázat benyújtásakor, illetve valamely a pályázat elbírálását érintő valós tényt, adatot elhallgat.
  • Az értékeléshez a pályázattal kapcsolatban pontosítás, további adat, információ, dokumentum kérhető, amely csatolandó a pályázathoz.
  • A pályázó pályázata benyújtásával felhatalmazza az Oktatási Hivatalt, hogy felvételi eredményét továbbítsa a pályázat lebonyolítását végző Szabadkai Információs Iroda és a Balassi Intézet illetékes munkatársaihoz, illetve hozzájárul ahhoz, hogy az adminisztráció megkönnyítése végett felvételi adatai kikéréséhez a Balassi Intézet az Oktatási Hivataltól kapott regisztrációs számát felhasználhassa.
  • A pályázatok kiértékelését az elbírálási pontrendszer alapján a pályázatot lebonyolító Szabadkai Információs Iroda végzi. A pályázatok előértékelését a kiértékelés alapján a Vajdasági Magyar Ösztöndíj Tanács (melynek elnökét és tagjait a szaktárca kérte fel, elnöke: Dr. Péics Hajnalka), mint Előértékelő Bizottság (a továbbiakban: Előértékelő Bizottság) végzi. A beérkezett pályázatok előértékelése alapján a nyertes pályázókra az Előértékelő Bizottság tesz előzetes javaslatot az Értékelő Bizottságnak.
  • Az Előértékelő Bizottság ülését követően a nyertes pályázókra tett előzetes javaslat eredményéről a Szabadkai Információs Iroda a pályázó által megadott e-mail címre értesítést küld a pályázó részére az ülést követő 2 munkanapon belül, illetve az előzetes javaslat eredményéről személyesen a Szabadkai Információs Irodánál érdeklődni. Az előzetes javaslattal kapcsolatban a pályázó az Értékelő Bizottsághoz nyújthat be észrevételt. Az észrevétel benyújtásának határidejéről és az Értékelő Bizottság ülésének időpontjáról a pályázó a Szabadkai Információs Irodánál érdeklődhet.
  • A pályázatok értékelését az Értékelő Bizottság végzi. Az Értékelő Bizottság elnöke: Gyetvai Árpád, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet Külhoni Magyarok Osztályának osztályvezetője. Az Értékelő Bizottság tagjai: Dr. Bohony Pál (Szlovákiából); Csapó Nándor (Horvátországból); Dr. Orosz Ildikó (Ukrajnából); Dr. Péics Hajnalka (Szerbiából); Dr. Soós Anna (Romániából); Wurst Erzsébet (Ausztriából); Dr. Richly Gábor, a Balassi Intézet főigazgató-helyettese; Hógenburg Tamás, a Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégium igazgatója; Masát Ádám, a Balassi Intézet Hungarológia Tagozatának vezetője; és Benked László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet Külhoni Magyarok Osztályának ösztöndíj referense).
  • A pályázatokról a döntést az Értékelő Bizottság javaslatának – mely tartalmazza az Értékelő Bizottsághoz benyújtott észrevételeket és azok elbírálását is – figyelembe vételével Magyarország emberi erőforrások minisztere hozza meg a pályázati határidő lejártát követő 30 napon belül. A pályázat eredményéről szóló írásos értesítés a döntést követően 7 munkanapon belül a Szabadkai Információs Iroda részéről postai feladásra kerül.
  • A döntéssel szemben fellebbezésnek nincs helye, a pályázó azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárához kifogást nyújthat be, ha a pályázati eljárás, a pályázat befogadása vagy a pályázati döntés jogszabálysértő. A kifogást a pályázónak a kifogásolt intézkedésről vagy mulasztásról való tudomásszerzéstől számított 10 munkanapon, de legkésőbb a kifogásolt intézkedés megtörténtéről vagy a mulasztástól számított 30 munkanapon belül kell benyújtania. A pályázónak a kifogás benyújtásakor az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 90. §-ában meghatározottak szerint kell eljárnia.
  • Az ösztöndíjat elnyert pályázóval (személyenként) a Balassi Intézet szerződést köt, amely tartalmazza az ösztöndíjas jogait, valamint a hallgatónak az ösztöndíjazó felé teljesítendő beszámolási, illetve az alábbi adatokra (és azok megváltozására) vonatkozó adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségeit:

– a hallgató személyes adatai (név, lakcím, azonosító okmány – útlevél – száma);
– idegenrendészeti státusza (különös tekintettel pl. a letelepedési engedély megszerzésére);
– tanulmányi és finanszírozási státuszának megváltozása (így pl. halasztás, átsorolása költségtérítéses képzésre, hallgatói jogviszony megszűnése);
– elérhetőségi címének, egyéb elérhetőségének (pl. e-mail cím) bejelentése, illetve ezen elérhetőségeinek megváltozása.

A pályázók pályázatuk benyújtásával hozzájárulnak a pályázati adatlapon szereplő személyes adataiknak a Szabadkai Információs Iroda, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Balassi Intézet, valamint a fentiekben meghatározott döntés-előkészítő testületek és döntéshozók általi kezeléséhez a döntéshez szükséges ideig. A nyertes pályázók pályázatuk benyújtásával továbbá hozzájárulnak a pályázati adatlapon szereplő személyes adataiknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet általi kezeléséhez a miniszteri ösztöndíjas jogviszonyuk időtartama alatt. Ezen adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése az ösztöndíjas jogviszony megszűnését vonja maga után.

  • Az ösztöndíjat elnyert pályázó vállalja, hogy a Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégium által félévente meghirdetett kurzusok közül félévenként egy szabadon választott szakkollégiumi kurzust elvégez a 2012/2013-as tanévben.
  • Az ösztöndíjat elnyerő pályázó részére a fogadó felsőoktatási intézmény folyósítja a miniszteri ösztöndíjat. A miniszteri ösztöndíj havi összege a költségvetési törvényben meghatározott összegű ún. éves hallgatói normatíva 15 %-a (Magyarország 2012. évi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 11. § (1) bekezdése szerint az egy főre megállapított hallgatói normatíva éves összege 119.000,- forint, ennek alapján a miniszteri ösztöndíj havi összege ennek 15 %-a, azaz a 2012. évben 17.850,- Ft/hó). A megítélt ösztöndíjat az ösztöndíjazó időlegesen felfüggesztheti, vagy véglegesen megszüntetheti, illetve az ösztöndíjas az ösztöndíj, vagy annak egy része visszafizetésére kötelezhető, amennyiben az ösztöndíjas a pályázati felhívásban, az ösztöndíjszerződésben vagy a vonatkozó jogszabályban foglaltakat megszegi.
  • A miniszteri ösztöndíjas hallgató a felsőoktatási képzésben a 2012/2013-as tanévben magyar állami ösztöndíjjal támogatott formában vesz részt, a miniszteri ösztöndíj összegén felül még jogszabályban és a felsőoktatási intézmény juttatási szabályzatában rögzített módon részesülhet más hallgatói juttatásban (pl. tanulmányi ösztöndíjban) is.
  • A pályázat alapvető célja az, hogy az ösztöndíjas hallgató magyarországi felsőoktatási tanulmányainak befejezése után visszatérjen szülőföldjére, ezért a megkötésre kerülő szerződés szerint a megszerzett bevándorlási vagy letelepedési engedély illetve a magyarországi állandó lakóhely az ösztöndíjban való részesülést kizárja. Az ösztöndíjas a szerződés aláírásának időpontjában folyamatban lévő letelepedési engedély megszerzésére irányuló eljárás megszüntetését haladéktalanul köteles kezdeményezni, amelynek elmulasztása, illetve új eljárás kezdeményezése esetén köteles visszatéríteni az addig folyósított ösztöndíjak Ptk. szerinti kamattal megnövelt összegét. A kamatszámítás kezdő időpontja az ösztöndíj első alkalommal történt folyósításának napja, utolsó napja a visszafizetési kötelezettség teljesítésének napja.
  • A pályázaton ösztöndíjat nyert hallgatók névsora nyilvános. A pályázó a pályázaton való részvétellel hozzájárul ahhoz, hogy neve az ösztöndíj elnyerése esetén nyilvánosságra kerüljön a www.martonaron.hu és a www.balassi-intezet.hu honlapon, illetve tudomásul veszi, hogy a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 26. §-a alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet tájékoztatást küld a pályázattal kapcsolatos adatokról a Bethlen Gábor Alap által működtetett, a szomszédos államokban élő magyaroknak nyújtott támogatások központi nyilvántartása részére.

Pályázhat minden olyan szerb állampolgárságú, a Kedvezménytörvény hatálya alatt álló magyar nemzetiségű személy, aki a 2012/2013-as tanévre nappali munkarendű, magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzési formában, a jelen pályázatban meghatározott szakok valamelyikére felvételt nyert valamely magyarországi felsőoktatási intézménybe.

A pályázatokat legkorábban 2012. július 25-től lehet benyújtani.

A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2012. augusztus 17. helyi idő szerint 16.00 óra.

Pályázati felhívás