A hatvannapos határidő az állami cégeket is kötelezi

Hírek

Nebojša Ćirić a fizetési határidőkről szóló törvényjavaslatról

Az új törvény, ha január végén megszavazzák a parlamentben, leghamarabb az év közepén léphet hatályba. A tartozások törlesztésének 60 napos határidejét sem a magáncégek, sem az állami vállalatok nem kerülhetik el. A bíróságoknak az ítélethirdetésen kívül joguk lesz automatikusan átirányítani a pénzt az adósok számlájáról – jelentette be Nebojša Ćirić gazdasági miniszter szerdán Belgrádban, a fizetési határidőkről szóló törvényjavaslatot ismertető sajtótájékoztatón.
A büntetőkamat beszámítása mellett a bíróság határozza meg a büntetés mértékét is a felelős személyeknek és cégeknek egyaránt. A bíróságok a feljelentést követően öt napon belül kötelesek lesznek döntést hozni, amely azonnal végrehajtásra kerül. Ez mind az állami, mind a magánszektorra érvényes lesz – mondta Ćirić.
Az államot mentesítik a pénzbeli büntetés kifizetése alól, amely mindenki más számára az adósság 5–20 százalékát teszi ki. A pénzbeli büntetés azonban nem fogja elkerülni az állami intézetben dolgozó felelős személyeket sem, így az állami szervek vezetőinek is muszáj lesz kifizetni az 50 000–150 000 dinárig terjedő bírságot.
Ezzel a törvénnyel a vállalkozók védve lesznek, hiszen nem ők a fizetésképtelenség előidézői, hanem a nagyvállalatok, a kereskedelmi láncok és a közvállatok. Ezek a nagy kompániák eddig olyan helyzetben voltak, hogy feltételeket szabhattak, kihasználhatták a gazdasági hatalmukat, monopolhelyzetüket a piacon, és ily módon zsarolhatták a kisvállalatokat. Az új törvény életbelépésével a hatalmuk megszűnik – állítja Ćirić.
Habár a régi tartozások több száz millió dinárra rúgnak, a törvényt nem alkalmazzák visszamenőleg, csupán az újonnan megkötött üzletekre lesz érvényes.

Az új törvény rendelkezései
•    A fizetés maximális határideje 60 nap
•    A pénzbeli büntetés legalább 100 000 dinár, és az adósság 5–20 százalékát teheti ki
•    (a Szerb Köztársaságra, az állami szervekre, a városokra és önkormányzatokra nem vonatkozik)
•    A felelős személyek 50 000–150 000 dinárig terjedő pénzbírsággal sújthatók (mindenkire vonatkozik)
•    A büntetőkamat automatikusan beszámítódik
•    Az ítéletről a bíróság hoz döntést
•    A 60 napos fizetési határidő csak a kis cégekre vonatkozik, azokra, amelyek egymással üzletelnek

VaM

Forrás: Magyar Szó