Szökőkutas zöld arculat

Hírek

Három idegenforgalmi tanulmányt ismertettek kedden Magyarkanizsán

Magyarkanizsa új arculata címmel három turisztikai tanulmányt mutattak be kedden a magyarkanizsai városházán annak a projektumnak a keretében, amely uniós támogatással zajlik.

A román–szerb, határon átívelő IPA együttműködési programban a Turisztikai kapacitások növelése a Bánáti-régióban című projektum fő hordozója a magyarkanizsai önkormányzat, partnerei itthonról Törökkanizsa község és Pancsova városa, valamint a határon túlról a Banat Ripensis Fejlesztési Társaság (Zsombolya, Románia).

Fejsztámer Róbert, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ igazgatója a bevezetőben elmondta, hogy a projektum során három, magyarkanizsai vonatkozású megvalósíthatósági tanulmány készült: a Fő utca rendezési terve, valamint a kempingtábor és a Halász tér rendezési terve. Emellett közbeszerezési eljárás indult egy új, modern színpad beszerzésére, valamint a tiszai mólók felújítását is tervezik.
Vastag Tibor, a szakmai csoport koordinátora beszámolt róla, hogy egy kutatás előzte meg az átfogó turisztikai fejlesztési terv kidolgozását, s hogy a Magyarországon már működő tapasztalatokat vették át. A hat hónapos munka során külön-külön dolgozták ki ugyan a három tanulmányt, de egységként kezelték a területeket. A koordinátor kiemelte, hogy minden infrastrukturális fejlesztés alapja a terelőút kiépítése.
Tóth Vilmos szakági vezető részletesen ismertette az új arculat ismérveit, többek között köztéri szobrok, szökőkutak elhelyezését, a Fő utca szakaszonkénti használatának formáit, az átjárhatóságot, kapcsot a gyógyfürdő, a sétálóutca és a Tisza-part között. Megújuló és rendezett zöldövezetek, zenés és fényjátékos szökőkutakkal ékesített közterek jellemzik majd Magyarkanizsa új arculatát a turisztikai tanulmányok alapján. Egy dolog azonban nem változik a szakmai csoport szerint: Magyarkanizsa a látványos megújulás mellett is a csönd városa marad.

M. M.

Forrás: Magyar Szó