A munkahelyért tenni is kell

Hírek

Ezer önfoglalkoztatás keretében beindított új vajdasági vállalkozást támogat a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat

A derűlátó, bizakodásra okot adó adatok mintha nem a valós tényeket tükröznék, s az, amit a politikusok látnak, mintha nem ugyanaz volna, mint amit az egyszeri polgár a saját bőrén tapasztal. A munkanélküliség esetében pontosan ez a helyzet, másként éli meg ugyanazt a problémát az évek óta munkát kereső ember, s másként a foglalkoztatás ügyének előmozdításával foglalkozó hivatalnok vagy politikus: egyiküknek a sikertelenség, másikuknak – a szavak szintjén legalábbis – a siker az alapélménye.

Erre a jól ismert látásmódbeli különbségre világított rá a maga szemszögéből nézve Miroslav Vasin tartományi munkaügyi titkár is tegnap Újvidéken, a Master Központban megtartott eseményen, melyen a köztársasági és a tartományi kormány képviselőinek jelenlétében az önfoglalkoztatás keretében beindított vállalkozásra kiírt, 2011-es évre szóló tartományi pályázat első 260 nyertese vehette át a támogatási szerződéseket:
– A munkanélküliség jelenleg kétségtelenül nagy probléma Szerbiában, ám a munkanélküliség felszámolását az arra hivatott szervek sokkal sikeresebben oldják meg ebben az országban, mint ahogyan azt egyes, néha a rosszindulattól vezérelt kritikusok szeretnék bemutatni. Tény, hogy 2004-ben 270 000 munkanélküli volt Vajdaságban, s tény az is, hogy jelenleg 205 000 állást keresőt tartanak nyilván a tartomány területén – mondta Vasin.

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója, Dejan Jovanović arról beszélt, hogy különböző foglalkoztatási programokon keresztül a vajdasági kormány 2011-ben 20 000 személyt kíván új munkahelyhez segíteni. Kizárólag ezen a projektumon keresztül megközelítőleg 1000 vállalkozásnak nyújtanak támogatást.

A hivatal adatai szerint az év első hat hónapjában Vajdaság területén 7000 embert segítettek új munkahelyhez.
Az adatok ismertetése ezzel nem ért véget. Bojan Pajtić tartományi kormányfő szavai szerint az utóbbi két évben a tartományi kormány 24 000 ember foglalkoztatását segítette elő a tartományi munkaügyi titkárságon, a Vajdasági Fejlesztési Alapon, a Nagyberuházási Alapon és a Garanciaalapon keresztül.
Verica Kalanović miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az utóbbi időben Vajdaság területén több új gyár megnyitásán vett részt, ott volt nemrég Ópázován (Milbauer), Szabadkán (Dunkenmotoren), Nagybecskereken (Pompeia).
– E beruházások értéke mintegy 300 millió euró, és több mint 800 embert foglalkoztatnak. Föltehetjük a kérdést, hogy elégedettek lehetünk-e ennyivel? Nem lehetünk, más foglalkoztatási programokat is be kell indítanunk, olyanokat, mint amilyenek például az Első esély, a Szakmai gyakorlat nevű programok, a közmunkaprogram, de az önfoglalkoztatás is ide tartozik – jelentette ki Verica Kalanović.

A most támogatáshoz jutottak tipikus képviselőjének mondható a szabadkai Dózsa Mihály, aki két évvel ezelőtt veszítette el a munkahelyét, s ő is abba a helyzetbe került, mint sokan mások: fel kellett találnia magát. Így jutott el az ötletig, hogy korábbi szakmai kapcsolatait és tapasztalatait mozgósítva saját vállalkozást indít:
– A cégem villanyszerelőket foglalkoztat majd nagyobb építkezéseknél. Tapasztalataim szerint Szabadkán erre nincs nagy kereslet, ám korábbi munkahelyemen sokéves ismeretségeket sikerült kiépítenem, amire bátran hagyatkozhatok majd. A szerződés szerint legalább egy évig kell működtetni a a cégemet, 160 000 dinár támogatást kaptam, ezt anyagbeszerzésre, a vállalkozáshoz szükséges eszközök vásárlására fordíthatom. A támogatás összege szigorúan csak céleszközökre használható fel, mindent számlával kell visszaigazolni – mondta kérdésünkre Dózsa Mihály, aki szerint nem volt könnyű elnyerni a támogatást, nagyon sok olyan pályázót ismer, akinek ezúttal nem sikerült.

Forrás: Magyar Szó