Foglalkoztatás és önfoglalkoztatás

Hírek

Foglalkoztatás és önfoglalkoztatás

Pályázatok munkanélkülieknek és munkaadóknak gyakornokok alkalmazására

A magyarkanizsai önkormányzat és a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal felhívást hirdettek munkanélküliek részére önfoglalkoztatás támogatására, az úgynevezett de minimis (csekély összegű) állami támogatás odaítélésére.
A munkanélküli személy egyszeri térítésként 160000 dinárt kaphat, újonnan bejegyzett vállalkozás beindítására. Amennyiben több munkanélküli társul a törvényes feltételek szerint, minden személynek joga van a támogatásra.
Alapfeltétel, hogy a jelentkező legalább egy hónapja szerepeljen a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal munkanélküli jegyzékében, és minden kérelmezőnek el kell végeznie a hivatal vagy más szervezet önfoglalkoztatásra vonatkozó képzési programját a megfelelő vállalkozói ismeretek megszerzésére.
A kérelmek rangsorolása alkalmával figyelembe veszik az ügyviteli tervet, a felkészítés eredményét, a tevékenységet, amit az új vállalkozás folytat majd, a piaci viszonyokat (vevőkört, versenytársakat és beszállítókat), a szükséges erőforrások meglétét (ügyviteli helyiség és felszerelés) ésa pénzügyi mutatókat.
A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal igazgatója az illetékes községgel 60 napon belül a határozathozatal után, de legkésőbb folyó év november 30-áig, szerződést köt a támogatások kifizetése céljából.
A szerződés megkötése után a kérelmező köteles folytatni a bejegyzett tevékenységet a megkezdésétől számítva legalább 12 hónapig, és kiegyenlíteni a közterheket.
Egyéb információk beszerezhetők a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal minden szervezési egységében, vagy megtekinthetők awww.nsz.gov.rshonlapon, a kiírás a keretösszeg felhasználásáig érvényes.
Ugyanez vonatkozik munkaadók számára kiírt pályázatra is, amíg a pénzből tart, addig lehet szubvenciót igényelni gyakornokok foglalkoztatására – állandó és meghatározott időre munkaviszony létesítésére.
A foglalkoztatás ideje alatt a munkaadó jogot szerez a gyakornok keresetének visszatérítésére: havonta 22 ezer dinár nettó keresetet legalább 4 évig tartó egyetemi képesítésű gyakornok foglalkoztatásakor 12 hónapig; havi 20 ezer dinárt a főiskolát vagy 3 éves egyetemi tanulmányokat végzett gyakornok foglalkoztatásakor 9 hónapig; havi 18 ezer dinárt középiskolai végzettségű gyakornokok részére 6 hónapig.
A magánszektorban tevékenykedő munkaadók pályázhatnak, és a szubvenció megítéléséről szóló határozat kézbesítése után gyakornoki munkaviszonyt kell létesíteniük a munkavállalóval meghatározott vagy meghatározatlan időre, majd fel kell készíteniük a gyakornokot önálló munkavégzésre a szakmájában.
Csak olyan munkavállalókat vehetnek fel, akik szerepelnek a foglalkoztatási hivatal nyilvántartásában. Amennyiben igény mutatkozik rá, a munkaadó kérheti a hivatal segítségét a gyakornok kiválasztásakor.
Miután a nagykikindai fiókintézet meghozza a döntést, az egymás közti jogokról és kötelezettségekről az eszközhasználó, a község és a foglalkoztatási hivatal szerződést kötnek, miután a község befizeti a rá háruló pénzügyi kötelezettségét.
Az érdekelt munkaadók a nagykikindai fiókintézethez juttathatják el a kérelmüket. Bővebb információ a hivatal honlapján(www.nsz.gov.rs) található.

Forrás: Magyar Szó