A magyarkanizsai község is részt vehet az USAID projektumában

Hírek

Öt vajdasági önkormányzat vezetői írtak alá támogatási szerződést Michael Pillsburyvel, az USAID gazdasági programigazgatójával Nagybecskereken.

A projektum célja a fiatalok vállalkozásának serkentése, és a nagybecskereki, kishegyesi, bégaszentgyörgyi, valamint temerini önkormányzatok képviselő mellett Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere is ellátta kézjegyével a fontos memorandumot. Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően a projektumban részt vevő önkormányzatok ifjúsági irodái révén különféle programokat szerveznek, amelyek keretében nemcsak ezeknek az irodáknak a koordinátorait képezik ki, hanem fiatal vállalkozókat is. Egyrészt vállalkozásra serkentik őket, másrészt segítenek nekik fejleszteni meglévő vállalkozásukat. Többek között megtanítják őket az ügyvitel alapjaira, és vállalkozásra buzdítják azokat, akiknek jó alapötleteik vannak, de nem mernek belevágni a megvalósításukba.

Magyarkanizsán két szemináriumot terveznek a Helyi Ifjúsági Iroda közreműködésével, hogy a szemináriumon és az azt követő képzés során a helybeli fiatalok elsajátíthassák a cégalapítással és fejlesztéssel, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos hasznos információkat. Az aktivitás programja összhangban van a szerbiai Ifjúsági és Sportminisztériumnak a fiatalokkal kapcsolatos nemzeti stratégiájával.

Az aláírt szerződésmelléklet az együttműködés feltételeként határozza meg, hogy a magyarkanizsai helyi önkormányzat segíti az aktivitást és a program megvalósításába bekapcsolt foglalkoztatottakat, akiknek hasznos tanácsokkal és információkkal szolgálnak majd. A magyarkanizsai Helyi Ifjúsági Iroda koordinátora, ifj. Apczi Jenő lett egyúttal a programaktivitás koordinátora is. AZ USAID viszont a technikai támogatás mellett a vállalkozásfejlesztés ösztönzését célzó képzéssel, szolgáltatással és műhelymunkával támogatja a programfeladatok teljesítését.

Magyar Szó, 2010.11.29.