Befejeződött a szabadkai gazdasági vásár

Hírek

Nagyszámú kiállító, valamivel gyengébb látogatottság, igényes szakmai programok jellemezték az idei rendezvényt

Vasárnap fejeződött be a sorrendben negyedik szabadkai nemzetközi és regionális gazdasági vásár. A sportcsarnokban megszervezett gazdasági seregszemle keretében számos szakmai tanácskozásra is sor került, a régió és Szerbia gazdálkodói mellett pedig bemutatkoztak magyarországi és horvátországi cégek is. A zárónapon sorsolták ki a vásár fődíját is, egy egyedi, kézzel készített kandallót. A szervezők vegyesen értékelték az idei rendezvényt.

A vasárnapi zárónapon sorsolták ki a nyereményjáték nyerteseit és a legszebb standoknak járó serlegeket is kiosztották. A fődíjat, a szabadkai Kujundžić kisipari műhely egyedi, kézzel készített kandallóját Pajković Dejan nyerte, a két napos mórahalmi üdülést Szarvák Csaba, a Terhes Tihamér virágtermelő által felajánlott cserepes virágot Megyesi Ibolyka kapta, de emellett további vigaszdíjakat is kisorsoltak a szervezők. Az idén a legszebb standért járó serleget a verőcei (viroviticai) Gazdasági Kamara kapta, a második helyet a Kujundžić kisipari műhely és a magyarországi Macline Kft. szerezte meg, a harmadik helyért járó serleget pedig a zentai Gazdakörnek és a szabadkai Novi Metal Kisipari műhelynek ítélte oda a zsűri. Az idén először két különdíjat is kiosztottak, az egyiket a horvátországi Križevci Vállalkozói Kft., a másikat a szabadkai és szegedi Vízművek közös standja kapta meg.

Karai László, a város gazdasággal megbízott tanácsosa szerint a negyedik nemzetközi és regionális gazdasági vásár főleg a gazdasági együttműködés terén hozott sikereket a résztvevőknek, a kiállítóktól is sok pozitív visszajelzés érkezett, emellett az előadások, tanácskozások is hasznosnak bizonyultak. Bodrogi Béla, a vásár szervezésével megbízott Szabadkai Piacok Közvállalat igazgatója is sikeresnek ítélte meg a rendezvényt. Mint elmondta, az idén megháromszorozódott a horvát kiállítók száma, a legkülönfélébb iparágakkal foglalkozó cégek jöttek el és igen széles termékkínálatot láthattak az érdeklődők, ugyanakkor csalódott is, mert annak ellenére, hogy a vásár sok szempontból magas színvonalon zajlott, a szabadkaiak érdeklődése nagyon alacsony volt.

A IV. szabadkai gazdasági vásárral párhuzamosan több konferenciára és előadásra került sor, melynek során cégek, vállalatok mutatkoztak be, ismertették a város nyújtotta befektetési lehetőségeket, és tovább mélyültek az üzleti kapcsolatok.

A KÖZÖS VÍZBÁZISOK MEGŐRZÉSE

Ennek keretében a Sportcsarnokban a Vízművek és Csatornázási Közvállalat és a szegedi Vízművek Zrt. képviselői aláírtak egy együttműködési szerződést, hogy a következő időszakban közösen pályázhassanak uniós alapoknál.

– A víz nem ismer határokat és a közös vízbázisok megőrzése mindkét fél számára fontos. Több használaton kívül lévő kút is van, melyeken keresztül a 200 méternél mélyebben levő vízréteg beszennyeződik, a vállalatok viszont saját eszközeikből nem tudják ezeket a problémákat orvosolni, így közösen szeretnénk uniós pénzeket megpályázni, hogy felmérjük a helyzetet és szanáljuk a szennyezés forrásait. A szerződés keretén belül a szennyvíztisztítás és a biogázfejlesztés területén is jó együttműködést tudunk majd megvalósítani, a szegedi kollégák pedig ezen a téren nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, így bízom benne, hogy sokat tudunk majd tőlük tanulni – nyilatkozta lapunknak Tóth Godó Valéria, a szabadkai Vízművek igazgatónője.

Bajúsz Gábor, a szegedi Vízművek Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy nemrégiben a szabadkai Vízművek azért kereste fel őket, hogy az ottani szennyvíztisztító telepet meglátogassák, s ennek kapcsán indult meg egy beszélgetés, melynek eredményeként megszületett a most aláírt megállapodás. A szegedi Vízműveknek hasonló szerződésük van egy romániai és egy cseh vállalattal, s évek óta sikeres együttműködést tudnak megvalósítani, s mint azt a vezérigazgató kiemelte, ők is sokat tanultak ezektől a partnercégektől, s Szabadkával is gyümölcsöző kapcsolatra számítanak, már csak amiatt is, mert komoly pályázási tapasztalatokkal rendelkeznek.

ZÖLDMEZŐS BERUHÁZÁSOK

Branko Guslov, a szabadkai Ipari-technológiai Parkok Közvállalat igazgatója a szabadkai zöldmezős beruházási lehetőségeket ismertette az érdeklődőkkel.

– Az Ipari-technológiai Parkok Közvállalatot az idén alapította meg a város. A vállalat feladata, hogy a városi tulajdonban lévő földterületekről gondoskodjon, vagyis előkészítse a szükséges tervdokumentációkat, főtervet, gondoskodjon az infrastruktúra kiépítéséről, népszerűsítse ezeket a területeket a hazai és külföldi befektetők körében, vagy közvetítsen a város és a befektetők között. Ezúttal két olyan földterületet mutattunk be, melyek ideálisak a befektetők számára. Az egyik a Petar Drapšin, vagyis az egykori kettes számú kaszárnya, ahol elsősorban kereskedelmi jellegű befektetésekre számítunk. Igen kedvező az elhelyezkedése, hiszen a 21 hektáros terület a Szabadka–Palics főút mellett fekszik, amely közvetlenül kapcsolódik az E-75-ös autóúthoz és a tízes korridorhoz. Itt már elkészült a szükséges tervdokumentáció és a főterv, az infrastruktúra pedig jövőre épül ki. A másik a kisbajmoki Vámszabad övezet melletti terület, ami 53 hektáron fekszik, s ezzel valójában a Vámszabad övezetet bővítjük ki. Ide kereskedelmi és ipari befektetőket várunk, elhelyezkedése pedig úgyszintén igen kedvező, a Szabadka–Zombor főút mellett fekszik, egy kilométerre az Y-elágazástól. A tervdokumentáció elkészült, a főterv kidolgozása pedig folyamatban van, és jövőre itt is megkezdjük az infrastruktúra kiépítését – mondta az igazgató.

BIZTONSÁG HATÁROK NÉLKÜL

Az EU-SEC Holding Nemzetközi Biztonsági Szolgáltató Cégcsoport volt a házigazdája a Biztonság határok nélkül elnevezésű konferenciának, amely egyben e cég szlogenje is. Ők hét országban nyújtanak őrzés-védelem, biztonságtechnikai és takarítástechnológiai szolgáltatást. Az EU-SEC Holding a gazdasági vásáron nemcsak kiállítóként szerepelt, hanem magának a rendezvénynek a biztosítását is ellátta, az előadások alatt pedig amellett, hogy ismertetették a cég nyújtotta széleskörű szolgáltatásokat és a korszerű biztonságtechnikai felszereléseket, a közrendről, közbiztonságról, annak gazdasági hatásairól, és nem utolsó sorban a vállalkozások biztonságáról hallhattak értékes információkat a megjelentek.

– A magyarországi és szerbiai előadók által betekintést szerettünk volna adni a jogi, gazdasági, vagyonvédelmi irányvonalakról. Olyan vállalkozók, személyek látogattak el ma ide, akik érdeklődnek a másik ország iránt, vagyis, hogy hogyan lehet ott megvalósítani egy beruházást, milyen jogszabályok vannak érvényben, milyen a gazdasági szféra. Ha megvalósul egy biztonságos partnerkapcsolat és értéket teremtünk, vagyis amikor már van mit féltenünk, akkor felmerül a kérdés, hogyan tudjuk ezt megóvni. Itt kapcsolódik be a közrend és közbiztonság, és itt jövünk mi a civil szférából, akik gyakorlati tudással rendelkezünk, és tapasztalatainkat át tudjuk adni – mondta el Héja Zoltán, az EU-SEC vezérigazgatója.

Stojánovity Lívia, Tómó Margaréta

2010. augusztus 30., hétfő