MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE – Dodela podsticajnih sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2024. godini

Konkursi

MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Dodela podsticajnih sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2024. godini

1. Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava podnosi se na posebnom obrascu koji se dostavlja direktno, bez propratnog akta/dopisa, na adresu: Ministarstvo zaštite životne sredine, Odsek za zaštićena područja, Komisija za podsticaje, 11070 Beograd, Omladinskih brigada 1, kancelarija broj 668 i na imejl adresu: aleksandra.doslic@eko.gov.rs i nevena.piscevic@eko.gov.rs Na naslovnoj strani popunjenog obrasca, osim drugih traženih podataka, stavlja se pečat lokalne samouprave i potpis odgovornog lica. Pečat i paraf odgovornog lica stavlja se i pri dnu svake stranice popunjenog obrasca.

2. Rok za podnošenje zahteva za dodelu podsticajnih sredstava je od 24. aprila 2024. godine do 14. maja 2024. godine.

3. Podsticajna sredstva mogu se tražiti za poslove, odnosno radove i aktivnosti definisane članom 2. Uredbe o merilima i kriterijumima za dodelu podsticajnih sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2024. godini („Službeni glasnik RS”, broj 16/24).

4. Pravo na dodelu podsticajnih sredstava imaju jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalaze nacionalni parkovi i zaštićena područja proglašena aktom Vlade.

5. Lokalna samouprava, koja na svojoj teritoriji ima više zaštićenih područja, u okviru jednog zahteva popunjava pojedinačne tabele za svako zaštićeno područje za koje očekuje podsticajna sredstva.

6. Podsticajna sredstva se dodeljuju lokalnim samoupravama na osnovu dostavljenih programa i projekata u skladu sa dozvoljenim radovima i aktivnostima definisanih Zakonom o zaštiti prirode i aktom o proglašenju zaštićenog područja.

7. Minimalno učešće sopstvenih sredstava, odnosno sredstava iz drugih izvora, je 20% u odnosu na predračunsku vrednost radova i aktivnosti i taj se odnos mora zadovoljiti, odnosno uslov ispuniti na nivou kategorija namena iz tačke Z. ovog obaveštenja. Ukupna vrednost i tražena podsticajna sredstva prikazuju se za svaku grupu/vrstu radova i aktivnosti iz obrasca.

8. Ako su u pitanju radovi odnosno projektne aktivnosti koje se ne završavaju u ovoj godini, to treba istaći, pri čemu se u zahtevu navode samo oni parametri radova (vrsta i vrednost radova) koji se realizuju u tekućoj godini.

9. U prilogu popunjenog obrasca zahteva za dodelu sredstava, pored dokumentacije iz člana 7. Uredbe o merilima i kriterijumima za dodelu podsticajnih sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2024. godini, obavezno se dostavljaju:
a) svi podaci koji su bitni za razumevanje vrste i vrednosti nameravanih radova i troškova, odnosno detaljnije obrazloženje tih radova, što se posebno odnosi na one stavke za koje se traže podsticajna sredstva, a koje u programu upravljanja nacionalnog parka i zaštićenog područja nisu detaljnije obrazložene;
b) predlozi projekata ili tehnička dokumentacija, sa građevinskom dozvolom ukoliko je potrebna za planirane radove, dokazi o rešenim imovinsko-pravnim pitanjima ili izjave o načinu rešavanja tih pitanja;
v) pribavljeni predračuni u slučaju nabavke sredstava i opreme i drugi dokazi (ugovori i dr.) o vrednosti poslova koji se finansiraju;
g) saglasnost upravljača nacionalnih parkova ili zaštićenih područja proglašenih aktom Vlade.

Naglašavamo potrebu što realnijeg planiranja poslova i sredstava potrebnih za njihovo izvršenje, obavezu poštovanja propisa o javnim nabavkama i drugih propisa koji se odnose na finansijsko poslovanje i raspolaganje sredstvima, kao i stavke iz ugovora koja se odnosi na odgovarajuće prikazivanje učešća sredstava budžeta, odnosno Ministarstva u finansiranju radova.

Pri popunjavanju obrasca koristiti iste fontove kojima je obrazac ispisan.

Detaljnije