POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA PRIVREDU I TURIZAM – Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina/opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2024. godini

Konkursi

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA PRIVREDU I TURIZAM

Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina/opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2024. godini

CILj
Cilj dodele bespovratnih sredstava je podrška ženskom preduzetništvu kroz realizaciju inovativnih ideja, unapređenje poslovnog procesa, podsticanje zapošljavanja i sveobuhvatne digitalne transformacije u AP Vojvodini.
Pod ŽENSKIM PREDUZETNIŠTVOM, u smislu ovog Pravilnika, podrazumevaju se preduzetnice koje lično vode poslovanje i obavljaju zastupanje ili privredna društva čije su vlasnice žene sa najmanje 50% udela u istim i u kojima su žene odgovorna lica i zakonske
zastupnice (direktorke), upisane u Agenciji za privredne registre (u daljem tekstu APR).

NAMENA SREDSTAVA
Sredstva se odobravaju po principu refundacije, a namenjena su za subvencionisanje troškova za nabavku mašina/opreme ili računarske opreme ili softvera ili usluge u 2024.
godini i to koja su kupljena, isporučena i isplaćena (kumulativno) u celosti u periodu od 19. aprila 2023. godine do dana zaključenja Javnog konkursa.
Pod nabavkom mašina/opreme se podrazumevaju mašine i oprema koje su u funkciji izrade ili pripreme i dorade finalnog proizvoda i/ili pružanja usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje, odnosno pružanja usluge i operacija u domenu
marketinga i trgovine.

Pod nabavkom računarske opreme podrazumeva se desktop ili prenosiv ili tablet računar i periferni uređaji (štampač, skener itd.) namenjeni isključivo za potrebe digitalizacije poslovanja, digitalne komunikacije, propagande i poslovanja na internetu i/ili društvenim
mrežama.

Pod nabavkom softvera (softverske licence) podrazumeva se nabavka profesionalnog (aplikativnog) softverskog paketa/alata u funkciji proizvodnog procesa ili daljeg razvoja informatičkih rešenja i proizvoda za tržište, kao i softverski paket/alati za potrebe pružanja usluga.

Pod uslugom u cilju inoviranja i digitalizacije procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine se podrazumevaju aktivnosti koje privredni subjekt nije u mogućnosti samostalno da sprovede, a u direktnoj je vezi sa kreiranjem proizvoda i/ili usluge i/ili
poslovanja privrednog subjekta (izrada veb sajta, plana promocije, marketing plana, biznis plana, digitalnog marketinga i sl.).

Sekretarijat dodeljuje sredstva u ukupnom iznosu od 7.300.000,00 dinara, od toga 6.000.000,00 dinara za kapitalne i 1.300.000,00 dinara za tekuće subvencije.
Bespovratna sredstva se odobravaju u visini do 90% od fakturne (kupovne) vrednosti bez PDV i bez zavisnih troškova nabavke, usluga instalacije, obuke za korišćenje i sl.
Iznos odobrenih sredstava, uz uslov iz prethodnog stava, može biti najmanje 80.000,00 dinara, dok se najviši iznos određuje shodno predmetu nabavke i to:
A) Mašine/oprema – do najviše 400.000,00 dinara;
B) Računarska oprema – do najviše 200.000,00 dinara;
V) Softver – do najviše 200.000,00 dinara;
G) Usluga – do najviše 150.000,00 dinara.
Iznos odobrenih sredstava može biti manji od iznosa traženih sredstava.

PRAVO UČEŠĆA NA JAVNOM KONKURSU
Pravo učešća na Javnom konkursu imaju preduzetnice1 i privredna društva sa najmanje 50% u vlasništvu žena2, sa sedištem ili registrovanom poslovnom jedinicom (ogranak, izdvojeno mesto) na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, koja su:
1 koje lično vode poslovanje i obavljaju zastupanje (kumulativno)
2 u kojima su žene odgovorna lica i zakonske zastupnice (direktorke) upisane u APR (kumulativno)
1) upisana u registar APR najkasnije 30. novembar 2023. godine (na neodređeno vreme i imaju aktivan status) i
2) razvrstana na mikro ili mala pravna lica ili su preduzetnice paušalni poreski obveznici.

Privredni subjekt iz prethodnog stava izuzima se od prava učešća na Javnom konkursu ukoliko je:
– u grupi povezanih lica u kojoj su neki od članova velika pravna lica,
– nad njim pokrenut stečajni postupak i postupak likvidacije, shodno Zakonu o stečaju,
– u teškoćama, prema definiciji iz člana 2. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći.

Privredni subjekt gubi pravo učešća na Javnom Konkursu ukoliko je predmet prijave kupljen/nabavljen:
– od fizičkog lica, osim ako je prodavac preduzetnik, kao i
– od povezanih lica ili društava.

Rok za podnošenje prijava je od 2. februara do 19. februara 2024. godine.

Dodatne informacije mogu se dobiti u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam putem telefona 0800/021-027 i 021/487-4861 svakog radnog dana od 10.00 do 14.00 časova.
Detaljnije