MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE – Javni konkurs za dodelu sredstava projektima u oblasti održivog urbanog razvoja čiji su nosioci organizacije civilnog društva u 2023. godini

Konkursi

MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Javni konkurs za dodelu sredstava projektima u oblasti održivog urbanog razvoja čiji su nosioci organizacije civilnog društva u 2023. godini

Predmet Javnog konkursa (u daljem tekstu: Konkurs) je dodela finansijskih sredstava udruženjima civilnog društva, radi realizacija projekata u oblasti održivog urbanog razvoja, a koja su od javnog interesa.

Opšti cilj Konkursa je realizacije projekata kojima se doprinosi jačanju svesti, afirmaciji i unapređenju aktivnosti u oblasti održivog urbanog razvoja u okviru sledećih tematskih oblasti:
1. Urbana mobilnost – projekti koji doprinose promociji održivih vidova mobilnosti (pešačenje, biciklizam, javni prevoz) i korišćenju novih tehnologija u saobraćaju (elektromobilnost, deljenje prevoza individualnim vozilom i sl.);
2. Mladi i urbani razvoj – projekti namenjeni razvoju komunikacije između jednica lokalnih samouprava i mladih u oblasti urbanog razvoja (uključujući i proces izrade prostornih i urbanističkih planova), jačanje institucije kanacelarije za mlade u oblasti urbanog razvoja, urbani eksperimenti, aktivnosti i radionice namenjeni uključivanju mladih;
3. Javni prostori – projekti koji doprinose kvalitetu javnih prostora kroz jednu ili više tema kao što su: uređenje i zaštita zelenih površina, trgova, ulica, priobalja, međublokovskih prostora i urbanih džepova, bezbednost i pristupačnost javnih prostora, rodni aspekti u planiranju i oblikovanju javnih prostora.

Predloženi projekti usaglašeni sa opštim ciljem Konkursa treba da za rezultat imaju ostvarene konkretne i merljive indikatore.

Obezbeđena finansijska sredstva

Odabrani projekti finansiraće se na osnovu člana 8. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu („Službeni glasnik RS”, br. 138/2022), razdeo 22 – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Program 0701 – Uređenje i nadzor u oblasti saobraćaja, funkcija 450 – saobraćaj, Programska aktivnost, 0005 – Administracija i upravljanje, ekonomska klasifikacija 481 – Dotacije nevladinim organizacijama.
Ukupan iznos predviđen za finansiranje odabranih projekata iznosi 15.000.000,00 (petnaest miliona) dinara. Minimalan potraživani iznos po projektu je 150.000,00 (stopedeset hiljada) dinara, a maksimmalan 3.000.000,00 (tri miliona) dinara.
Okvirni datum početka realizacije odabranih projekata je decembar 2023. godine.

Pravo učešća na Konkursu

Uslovi učešća koje moraju da ispune podnosioci prijave su:
1. udruženja i druge organizacije civilnog društva, (u daljem tekstu: Podnosilac prijave), upisani u Registar Agencije za privredne registre, najmanje godinu dana od dana raspisivanja Konkursa, koje deluju na teritoriji Republike Srbije;
2. udruženja čiji se ciljevi, prema statutarnim odredbama, ostvaruju u oblasti održivog razvoja;
3. udruženja koja nisu u postupku likvidacije, stečajnom postupku ili pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti;
4. udruženja koja apliciraju za dodelu sredstava za projekat čija vrednost prelazi 500.000,00 dinara moraju dokazati da već imaju iskustvo u upravljanju projektima, iste ili veće vrednosti (potvrda davaoca sredstava, ugovor ili bilo koji drugi materijalni dokaz iz kog se jasno i nedvosmisleno može utvrditi traženo);
5. jedno udruženje može predložiti jedan projekat.

Uslovi učešća koji se odnose na predlog projekta su:
1. aktivnosti za realizaciju projekata sprovode se na teritoriji Republike Srbije;
2. po navedenom Konkursu predlažu se kratkoročni projekti, čija realizacija nije duža od 6 meseci;
3. predlog projekta mora da se odnosi na jednu od utvrđenih tema Konkursa.

Obavezna dokumentacija koju je Podnosilac prijave dužan da dostavi prilikom podnošenja prijave na Konkurs je:
1. obrazac prijave;
2. obrazac predloga budžeta projekta;
3. obrazac izjave Podnosioca prijave, koja čini sastavni deo Konkursa i koja se može preuzeti na internet stranici Ministarstva (https://www.mgsi.gov.rs/cir/dokumenti/javni-konkursi);
4. izjava koordinatora projekta da se protiv njega ne vodi krivični postupak;
5. biografije projektnog tima.

Podnosilac prijave dužan je da, na zahtev Komisije za razmatranje predloga projekata, dostavi dodatne podatke i dokumentaciju koji su joj potrebni za odlučivanje o predlogu projekta za dodelu sredstava.
Pored gore navedene dokumentacije Podnosilac prijave može dostaviti i druga dokumenta koje smatra potrebnim i odgovarajućim za predloženi projekat (na primer: pisma preporuke, saglasnosti, pisma podrške i dr).

Rok za podnošenje prijava

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja Konkursa na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i na portalu E-uprave, a zaključno sa 08.12.2023. godine do 15h.

Način dostavljanja dokumentacije

Prijave se podnose na obrascu „Prijava za finansiranje projekta po javnom konkursu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastukture za finansiranje projekata u oblasti održivog urbanog razvoja čiji su nosioci udruženja i druge organizacije civilnog društva u 2023. godiniˮ.
Prijave se dostavljaju u jednom štampanom primerku (potpisane i overene od strane ovlašćenog lica) kao organizovana celina – povezana u fascikli i sl. Obrazac predloga budžeta projekta dostavlja se i na CD-u ili USB-u u originalnom Excel formatu.

Prijave sa propisanom dokumentacijom predati lično (u zatvorenoj koverti) na pisarnicu Ministarstva:
Adresa:
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
ul. Nemanjina 22-26
11000 Beograd
sa naznakom: Za NVO KONKURS – 2023. (NE OTVARATI)

Na poleđini koverte obavezno napisati puno ime i adresu podnosioca prijave.

Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon: 011/363-16-21.

Detaljnije