Konkurs za odobrenje garancija za obezbeđenje kredita namenjenih finansiranju nabavke repromaterijala u poljoprivredi

Konkursi

GARANCIJSKI FOND AP VOJVODINE

Konkurs za odobrenje garancija za obezbeđenje kredita namenjenih finansiranju nabavke repromaterijala u poljoprivredi

1.
Osnovni cilj izdavanja garancija Garancijskog fonda AP Vojvodine je stvaranje preduslova za lakši pristup kreditnim linijama banaka, pod povoljnijim uslovima u odnosu na tržišne, a koje su namenjene za kreditiranje, privrednim društvima (mikro, malim i srednjim), preduzetnicima, zemljoradničkim zadrugama i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, radi obezbeđenja nedostajućih finansijskih sredstava za nabavku repromaterijala u poljoprivrednoj proivodnji (semenska roba, đubrivo, zaštitna hemijska sredstva, gorivo, stočna hrana i ostali repromaterijal u poljoprivredi)

2.
Pravo učešća na Konkursu imaju privredna društva (mikro, mala i srednja), preduzetnici, zemljoradničke zadruge i registrovana poljoprivredna gazdinstva, koji ispunjavaju sledeće uslove:
1. Privredna društva (mikro, mala i srednja), zemljoradničke zadruge i preduzetnici:
• Poslovno sedište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine;
• Podržani projekat mora biti realizovan na teritoriji AP Vojvodine;
• Nema dospelih neizmirenih obaveza prema Banci i Fondu;
• Ostali minimalni uslovi definisani aktima poslovne politike Banke i Fonda i uslovima koji su navedeni u konkretnom Konkursu.

2. Fizička lica – nosioci registrovanih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, moraju da ispunjavaju i sledeće minimalne uslove:
• Prebivalište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine;
• Otvoren namenski tekući račun u poslovnoj banci i prijavljen Upravi za agrarna plaćanja kao namenski tekući račun registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;

3.
Po ovom Konkursu garantovaće se za kredite odobrene za finansiranje nabavke:
– semenska roba,
– đubrivo,
– zaštitna hemijska sredstva,
– gorivo,
– stočna hrana i ostali repromaterijal u poljoprivredi

Učesnici konkursa svoju zainteresovanost za odobrenje kredita i izdavanje garancija izražavaju putem podnošenja Prijave na Konkurs za odobravanje garancije.

4.
Fond će odobravati garancije za kredite odobrene u dinarima ili denominiranim u EUR-ima u skladu sa poslovnom politikom Banke i Fonda, na iznos do 100 % ukupnog potraživanja Banke po kreditu (glavni dug uvećan za redovnu kamatu i eventualnu zateznu kamatu).
Banka i Fond će u smislu člana 1. ovog Konkursa učesnicima iz člana 2. ovog Konkursa odobravati kredite u dinarima ili denominiranim u EUR-ima i izdavati garancije pod sledećim uslovima:

  • Iznos kredita: od minimalno 3.000,00 EUR i maksimalno 100.000,00 EUR u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan puštanja kredita u korišćenje ili od minimalno 300.000,00 RSD i maksimalno 12.000.000,00 RSD.
  • Nominalna kamatna stopa: u dogovoru sa poslovnom Bankom;
  • Rok otplate kredita: do 36 meseci, uz ugovornu obavezu godišnje revizije poslovanja klijenta (12 meseci od puštanja u tečaj) sa obavezom izmirenja revolving kredita u iznosu od 70% ukupnog duga u banci, 15 dana pre godišnjeg monitoringa. U slučaju da je procena (monitoring) negativna, kredit dospeva u celosti i klijent je dužan da izmiri sve obaveze po dospelom kreditu;
  • Puštanje kredita u korišćenje: vrši se sa računa Banke uz profakture kao kontrole namene, po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan puštanja kredita u korišćenje;
  • Otplata kredita: u jednakim mesečnim i tromesečnim anuitetima/ratama u dogovoru sa Bankom. Klijent može ugovoriti i revolving opciju kredita. Kredit se odobrava u dinarima ili u dinarskoj protivvrednosti EUR po srednjem kursu NBS na dan otplate;
  • Naknada Banke za obradu kreditnog zahteva maksimalno do: 1% od iznosa odobrenog kredita;
  • Naknada za prevremenu otplatu: 0%;
  • Naknada za monitoring: 0 %..

5.
Instrumenti obezbeđenja urednog vraćanja dospelih obaveza prema Banci i Fondu su:
1. Obavezni instrument obezbeđenja:
• blanko sopstvene menice korisnika kredita za Banku i Fond;

2. Ostali instrumenti obezbeđenja:
• sadužništvo povezanih lica ili ostalih pravnih lica ili;
• hipoteka 2. reda na poljoprivrednom zemljištu za korisnike garancija Garancijskog fonda ( na poljoprivrednom zemljištu na kome je već upisana hipoteka 1. reda u korist Garancijskog fonda) u minimalnom odnosu u vrednosti 1:1,3 na garantovani iznos (glavni dug uvećan za redovnu kamatu) konstituisana u korist Fonda (glavni dug uvećan za redovnu kamatu i eventualnu zateznu kamatu kao i za naknadu za izdavanje garancije)
• hipoteka 1. reda na poljoprivrednom zemljištu bez tereta, u minimalnom odnosu u vrednosti 1:1,3 na garantovani iznos (glavni dug uvećan za redovnu kamatu) konstituisana u korist Fonda (glavni dug uvećan za redovnu kamatu i eventualnu zateznu kamatu kao i za naknadu za izdavanje garancije) ili
• hipoteka 1. reda na stambeno/poslovnom objektu u minimalnom odnosu 1:1,5 na garantovani iznos (glavni dug uvećan za redovnu kamatu), konstituisana u korist Fonda (glavni dug uvećan za redovnu kamatu i eventualnu zateznu kamatu kao i za naknadu za izdavanje garancije),
• Banka, Fond i Klijent mogu ugovoriti i druga sredstva obezbeđenja urednog vraćanja dospelih obaveza.

6.
Provizija za izdavanje garancije iznosi 0,5 % godišnje od nominalnog iznosa garancije i plaća se pre izdavanja garancije. Svaka naredna provizija obračunava se godišnje, u periodu od 01.-15.09. tekuće godine, na ostatak garantovanog duga i plaća u roku od 10 dana od dana prijema obračuna – fakture.

Ukoliko klijent ne izmiri Proviziju za izdavanje garancije, u roku od 10 dana od prijema obračuna – fakture za tekuću godinu, kredit dospeva u celosti i klijent je dužan da izmiri sve obaveze po dospelom kreditu kako prema Fondu, tako i prema Banci.

Na ime pokrića troškova sprovođenja Konkursa, učesnik uplaćuje jednokratnu naknadu koja iznosi 0,5% od nominalnog iznosa garancije, a ne manje od 9.000,00 dinara, na tekući račun Fonda (uključena naknada za korišćenje usluga kreditnog biroa i troškovi obrade zahteva za izdavanje garancije).
Konkurs ostaje otvoren do iskorišćenja garantnog potencijala u iznosu od 360.000.000,00 RSD.

7.
Zahtev za odobravanje kredita i Prijava na Konkurs za odobravanje garancije sa dokumetacijom podnosi se:
– u svim poslovnim jedinicama Banaka, na teritoriji AP Vojvodine, koje su sa Fondom zaključile sporazum o poslovnoj saradnji ili
– neposredno Garancijskom fondu AP Vojvodine.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtevi za odobrenje kredita i garancije neće biti uzeti u razmatranje.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom u Garancijskom fondu AP Vojvodine u Novom Sadu, Hajduk Veljkova br.11 (Master centar Novosadskog sajma) i na telefone: (021) 489-37-00, kao i u svim poslovnim jedinicama banaka koje su sa Fondom zaključile Sporazum o poslovnoj saradnji.

Tekst Konkursa, neophodna dokumentacija koja se prilaže uz Zahtev, dokumentacija neophodana za zasnivanje hipoteke, spisak oblasti koje će se kreditirati, spisak Banaka kreditora, kao i podaci o tekućim računima Fonda objavljeni su na sajtu Garancijskog fonda AP Vojvodine www.garfond.rs“

Detaljnije