Kako se mogu ostvariti subvencije za novozaposlene?

Vesti

subvencije za posaoU svakom poslovodstvu najveći trošak predstavljaju doprinosi i porezi na zaradu svakog zaposlenog. Zbog toga je država pokušala da olakša preduzetnicima i privrednicima i kao rezultat toga nastali su povraćaji određenog dela poreza i doprinosa.

Trenutno postoje dve subvencije po tom osnovu: povraćaj 65% i  povraćaj 75% plaćenih poreza i doprinosa. Zajedničko za obe subvencije je što radnici, za koje bi tražili subvenciju, moraju da budu na birou (tj. prijavljeni u  Nacionalnoj službi za zapošljavanje) 6 meseci ili više. Od biroa, tj. Nacionalne službe za zapošljavanje moraju dobiti potvrdu da su prijavljeni 6 meseci ili više.

Kod 65% povraćaja poreza i doprinosa radnik koga ste zaposlili ( možete zaposliti jednog radnika da bi ostvarili pravo na subvenciju) mora da bude povećanje broja radnika u odnosu na 31.mart 2014.godine. Ako ispunjava oba uslova (povećanje broja radnika i da je 6 meseci prijavljen na birou (NSZ), možete tražiti povraćaj. Ova subvencija traje do kraja 2017.godine.

Povraćaj poreza i doprinosa od 75% možete tražiti kada zaposlite dva nova radnika (koji moraju biti prijavljeni na birou, tj. Nacionalnoj službi za zapošljavanje) i oni treba da predstavljaju povećanje radnika u odnosu na 31.oktobar 2015.godine. Ne može se zaposliti jedan radnik, pa posle nekog vremena drugi. Takodje, ne može se zaposliti jedan radnik za koga ćete tražiti povraćaj od 65%, pa kad se zaposli i drugi, onda tražiti povraćaj od 75%, tj. subvencije se ne mogu koristiti istovremeno. Ova subvencija funkcioniše tako da, na primer, zaposlimo jednog radnika, za njega ne tražimo nikakav povraćaj, nakon njega zaposlimo još jednog radnika i onda možemo tražiti povraćaj poreza i doprinosa (ako ispunjavaju uslov od 6 meseci i predstavljaju povećanje broja radnika).

Izvor