IPA FONDOVI 2014

Vesti

euro kovanicaIPA FONDOVI 2014

Srpski poljoprivrednici moći će od početka 2014. godine da računaju na  finansijsku podršku, modernizaciju ili reorganizaciju poljoprivredne proizvodnje iz pretpristupnih fondova EU.Srbija je aplicirala za sredstva za ruralni razvoj iz pretpristupnih IPA fondova iz prethodnog budžetskog perioda Unije, od 2007. do 2013. godine, iako je bio preostao kratak rok. Zbog toga se Ministarstvo poljoprivrede odlučilo za prijavu samo po jednom osnovu od mogućih pet komponenti za dobijanje sredstava koja pružaju ovi fondovi.

Prvi poziv srpskim poljoprvrednicima i proizvođačima da konkurišu za ta sredstva očekuje se početkom 2014. godine. Iz novih sedmogodišnjih Ipard fondova, kako se nazivaju pretpristupna IPA sredstva EU namenjena ruralnom razvoju, Srbija će otvoriti tri komponente. Hrvatska je po tom osnovu godišnje dobijala 26 miliona evra preko posebne uprave za agrarna plaćanja.

Model ostaje isti: EU finansira završene projekte i objekte tako što pokriva polovinu uloženih sredstava i to kešom.

Podršku mogu dobiti ulaganja od tri hiljade do tri miliona evra, što znači i individualni paori i porodična gazdinstva, ali i poljoprivredni kombinati, zadruge i velike kompanije. Polazna osnova EU da ulaže u agrar zemalja kandidata u ovoj oblasti je ravnoteža na tržištu i interes da se podizanjem konkurentnosti pomogne proizvođačima iz tih zemalja da se ravnopravno uključe u tržišnu utakmicu. Srbija želi da ojača proizvodnju i preradu mleka i mlečnih proizvoda, mesa i prerađevina, kao i proizvodnju i skladištenje voća i povrća, kao izvoznih agro-aduta, ali i da dobije odgovarajuću tehničku pomoć u poljoprivredi i podršku za agro marketing od Evropske unije.

IPA, ili Instrument za predpristupnu pomoć, je usmereni mehanizam koji je stvorila EU za uspešno davanje pomoći zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Ovaj instrument je osmišljen kako bi pomoć reformama u tim državama bila usmerena kroz jedinstven i fleksibilan sistem, od čijeg bi delovanja gradjani imali direktnu korist, dok bi države dobile dodatnu pomoć u dostizanju evropskih standarda.

Ukupna suma odredjena za IPA projekte u tom regionu za period od 2007. do 2013. godine iznosi 11,5 milijardi evra. IPA je zamenila pet prethodnih EU instrumenata za predpristupnu fazu – Phare, ISPA, SAPARD, Program za Tursku i CARDS.

Napisao Petar Jovičić

Link