DINKIĆ: Država neće štedeti na mladima

Vesti

Iako je država u veoma teškoj situaciji i mora da štedi na svakom koraku, mi ne ne želimo i nećemo da štedimo na znanju i mladima i zato smo odlučili da povećamo budžet za mlade talente i povećamo stipendije za osnovne studije koje će sledeće godine iznositi 30 hiljada dinara na mesečnom nivou , izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na dodeli plaketa dobitnicima stipendije „Dositeja“ za nastavak studija u inostranstvu u školskoj 2012/2013. godini.

Dinkić je rekao da je bitno da mladi znaju da država misli i računa na njih.

– Naš cilj je da u međuvremenu, dok vi studirate, poboljšamo ambijent u Srbiji, da imate gde da se vratite i da možete da radite za dobru platu – kazao je ministar Dinkić i dodao da bez mladih i njihovog znanja i rada Srbija ne može da bude jaka država.

Dinkić je izjavio da će Ministartsvo finansija u januaru sledeće godine raspisati konkurs za prijem 50 pripravnika i dodao da je to šansa za one koji nemaju posao, da rade u najodgovornijem ministarstvu u Vladi Srbije. On je poručio studentima da ne treba da ih plaše prepreke, već da budu ambiciozni i pokušaju da ostvare sve ono što zamisle.

Fond za mlade talente, osnovan je 2005. godine, na inicijativu Mlađana Dinkića koji je tada takođe bio na čelu Ministarstva finansija. Tada je prvi put, posle 65 godina, u srpskom budžetu ostvaren suficit, što je ministar Dinkić iskoristio i odvojio 5 mil EUR za ovaj Fond i stipendiranje najtalentovanijih studenata.

Tokom školske 2012/2013 godine Fond će stipendirati 427 kandidata, koji nastavljaju studije u inostranstvu, u pojedinačnom iznosu od 795.000 dinara. Dobitnici stipendije nastaviće da studiraju na najboljim univerzitetima zemalja članica Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA), kao i na drugim vodećim svetskim univerzitetima.

Kroz Centar za karijerno vođenje i savetovanje mladih talenata i saradnju sa najznačajnijim poslovnim kompanijama u Srbiji, Fond nastoji da mladima pruži informacije o postojećim mogućnostima za sticanje radnog iskustva i profesionalni razvoj, ali i konkretnu pomoć kroz programe stručne prakse.

 

Izvor: eKapija