SIEPA dodeljuje 39 miliona dinara za izvozni marketing

Vesti

Na konkurs za mala i srednja preduzeća pristiglo 227 prijava

Javni poziv Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) za dodelu 39 miliona dinara finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima za izvozni marketing završen je 19. septembra, a prijavilo se 222 preduzeća i pet udruženja. Ovo je 12. krug Programa finanijske podrške izvoznicima.

Pravo učešća imali su pojedinačni privredni subjekti i udruženja proizvodne ili uslužne delatnosti u sektorima energetike, građevine, reciklaže, idustrijskog i tekstilnog dizajna koji su pozitivno poslovali u 2009. i 2010. godini. Uslov za konkurisanje je bio i da jedan deo prihoda ostvaruju iz izvoza, te da nemaju pokrenute stečajne ili procese likvidacije.

– Ovo je veliko interesovanje obzirom da se radi o „dopunskom“ krugu sa nižim iznosom raspoloživih sredstava u odnosu na 11. krug. Naša preduzeća su prepoznala korist ovog programa i sve se lakše odlučuju na prijavu. Posebno ohrabruje prijavljivanje udruženja, koja podržavamo od ove godine, kao i interesovanje za otvaranje predstavništva u inostranstvu, što je drugi novitet dobijen upravo od privrednika – izjavio je Božidar Laganin, director SIEPA.

U prvih 10. krugova programa isplaćeno je više od 350 miliona dinara, dok 169 kompanija i osam udruženja iz 11. kruga imaju rok da do decembra povuku odobrenih 133,1 milion dinara.

Od početka programa, sredinom 2006. godine, sredstva su odobrena za 1.005 preduzeća od ukupno 1.600 prijavljenih. Aktivnosti koje mogu biti podržane su individualni nastup kompanija ili udruženja na inostranim sajmovima, otvaranje predstavništva na stranim tržištima, nastup kompanija u okviru organizovanih privrednih misija/poseta/B2B na inostranim tržištima, internacionalizacija proizvoda kroz jačanje konkurentnosti (istraživanje tržišta, sertifikacija proizvoda, sertifikacija upravljanja kvalitetom), kao i jačanje marketinških kapaciteta.

Izvor: eKapija