Za selo 1,3 mil EUR

Vesti

Nove kreditne linije za razvoj poljoprivrede Vojvodine obuhvataju sedam grana

Fond za razvoj poljoprivrede Vojvodine, registrovanim poljoprivrednim proizvođačima u pokrajini, uskoro će, kako najavljuje Stojan Marinković, viši savetnik u ovom Fondu, ponuditi nove kreditne linije, vredne oko 1,3 mil EUR. Krediti, u okviru novih sedam kreditnih linija, biće, kako dodaje Marinković, kao i ranije linije, plasirani po najpovoljnijim uslovima, ne samo u Srbiji, već i u svetu.

Krediti se, naime, nude sa kamatnom stopom od 1,3 do 2% na godišnjem nivou, u zavisnosti od linije.

– Grejs-period se, takođe kreće od jedne pa do četiri godine, dok je rok otplate takođe do četiri godine – ističe Marinković.

– I ovaj put, najvažnija nam je kreditna linija za nabavku sistema za navodnjavanje. Tu je, takođe, i linija za nabavku plastenika i staklenika, za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo, a i nove poljoprivredne mehanizacije.

U ponudi ovog fonda su, takođe, i krediti za višegodišnje zasade voća, za podizanje vinograda i opremu u vinogradarstvu, a i nabavku osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu.

– Poljoprivrednicima su, takođe, i dalje na raspolaganju i tri konkursa – za skladišne prostore za žito, odnosno, za gradnju silosa, a takođe i nabavku teladi, a takođe i za nabavku protivgradnih mreža za voćnjake – podseća Marinković.

– Treba napomenuti i to da raspored novca za konkurse ovaj put nije striktno određen, tako da ćemo moći da novac rasporedimo prema interesovanju za pojedine kreditne linije. Tamo gde bude bilo više interesenata, biće raspoređeno i više novca.

Ovaj fond, inače, kako napominje Marinković, ove godine bi trebalo da plasira kredite u vrednosti od oko 4 mil EUR.

– Do sada je kredite dobilo oko 250 gazdinstava – kaže Marinković.

– Računamo da će, do kraja godine, broj korisnika biti povećan na oko 400.

Izvor: eKapija