Ukinuto 195 nepotrebnih zakona i propisa – Ušteda privredi 121,1 mil EUR

Vesti

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je danas da je do sada ukinuto 195 nepotrebnih zakona i propisa, što će privredi omogućiti godišnju uštedu od 121,1 mil EUR.

Kako se navodi u kvartalnom izveštaju NALED-a, u postupku ukidanja je još 36 nepotrebnih propisa, što bi trebalalo da dovede do uštede još 25,8 mil EUR godišnje.

Jedinica za sveobuhvatnu reformu propisa (SRP) dala je preporuku za ukudanje ukupno 340 zakona i propisa, ali je od 36 preporuka odustala. Uz ukidanje preostalih propisa, prema novoj proceni, ukupne godišnje uštede firmi iznosile bi 183,1 mil EUR godišnje.

Prema oceni NALED-a, u drugom kvartalu ove godine ostvaren je do sada najveći pomak u sprovođenju regulatornih reformi u Srbiji, koje su počele u decembru 2009. godine.

Navodi se da je u tom periodu zabeležen određen pomak, pre svega tamo gde su se preporuke SRP-a i NALED-a poklapale, odnosno gde su preporuke NALED-a korišćene kao polazna osnova za izradu preporuka SRP-a.

– U protekla tri meseca ukupan broj rešenih problema povećan je za sedam, dok je broj preporuka čije je sprovođenje u toku ili su delimično rešene gotovo ostao isti. To znači da regulatorna tela još nisu započela aktivnosti u vezi sa 48 preporuka Sive knjige 3 – istakao je NALED.

Precizira se da je usvojeno nekoliko zakona kojima su sprovedene neke od najznačajnijih preporuka Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa.

– Osim Zakona o privrednim društvima kojim je primenjen i najveći broj preporuka, usvajanjem izmena Zakona o finansijskom lizingu, Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i Zakona o platnom prometu usvojene su i preporuke koje nose najznačajnije uštede – navodi se.

Najznačajnije uštede, prema NALED-u, donosi uspostavljanje jednog šaltera za registraciju firmi, ukidanja podnošenja finansijskih izveštaja i Agenciji za privredne registre i Narodnoj banci Srbije, uvođenje jednog šaltera za prijavu i ođavu radnika, kao i niza promena u oblasti poreskog prava.

 

Izvor: eKapija