Počinje projekat „Pokreni biznis“

Vesti

Pomoć novootvorenim firmama u pokretanju sopstvenog posla

Preduzeća – „Webinar“, „Ralf marketing“ i „Promo team“ pozvali su danas građane da se uključe u projekat „Pokreni biznis“ koji će novootvorenim firmama u Srbiji pružati pomoć u pokretanju sopstvenog posla.

To je prvi projekat u Srbiji koji organizovano uključuje privatni sektor u stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za nove firme, navedeno je u saopštenju.

Projekat omogućuje besplatan kurs preduzetništva za 10.000 građana uz pomoć softvera za učenje na daljinu i stručnu podršku Univerziteta Educons iz Novog Sada.

Ideja je da uz pomoć savremenih informacionih tehnologija besplatna edukacija bude dostupna svakom građaninu Srbije koji razmišlja o pokretanju sopstvenog posla.

– Kurs predstavlja preduzetnički algoritam čije celine prate faze iz preduzetničke prakse – rekao je prof. dr Nenad Penezić, glavni i odgovorni urednik sadržaja kursa i prorektor za nastavu i saradnju sa privredom Uneverziteta Educons iz Novog Sada.

On je objasnio da će građani koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla na taj način moći da provere da li imaju kapaciteta da postanu preduzetnici, šta sve moraju da prođu, kako da registruju firmu, koje oporezivanje da odaberu i slično.

Nakon što prođu obuku, građani – budući preduzetnici mogu da provere vrednost poslovne ideje prijavljivanjem na konkurs za najbolje poslovne ideje koji je otvoren do 20. septembra. Nagradni fond u ovom trenutku je oko 40.000 EUR u formi robe i usluga.

Najbolju poslovnu ideju očekuje besplatno oglašavanje u vozilima javnog gradskog prevoza, koju će obezbediti marketinški partner projekta agencija „Masel“ i oglašavanje na bilbordima koje će obezbediti „Bebler medija marketing“.

Pobednik dobija i besplatno školovanje na daljinu na smeru preduzetništvo Univerziteta Educons, a naoriginalnija poslovna ideja dobiće besplatnu PR kampanju od agencije „Ralf marketing“.

Najboljih 50 dobiće od firme „Solarius“ besplatan knjigovodstveni softver uz pomoć kojeg će moći samostalno da vode knjige.

Pravo prijave na konkurs imaju i firme mlađe od godinu dana, a za njih „Pokreni biznis“ u saradnji sa drugim privatnim firmama obezbeđuje popuste, donacije i druge vrste pogodnosti. Sve što je potrebno da urade jeste da posete www.pokrenibiznis.com i tamo će naći sve što im treba, navedeno je u saopštenju.

Kada su popusti i pogodnosti u pitanju, društvenu odgovornost prema početnicima pokazali su „Orion telekom“ koji daje popust od 5 do 40%, „Bebler media“ čak 40% za oglašavanje na bilbordima, 30% za izradu veb sajtova i za audio i video produkciju, Pro biznis centar novosadskim novootvorenim preduzećima pruža besplatne konsultacije vezane za proces.

– Cilj projekta nije samo da buduće preduzetnike edukacijom pripremimo za tržište, već da im po ulasku na tržište u prvih i najtežih godinu dana poslovanja u saradnji sa privatnim sektorom obezbedimo posebne tržišne uslove koje će im smanjiti troškove – rekla je Sandra Ivanišević, jedna o autora projekta i direktorka agencije „Ralf marketing“.