Ubrzani postupak i manji troškovi

Vesti

Uskoro pojednostavljenje carinskih procedura

Uprava carina počeće 2011. godine primenu pojednostavljenenog uvoznog postupka u prostoru primaoca, kao i pojednostavljenog izvoznog postupaka u prostoru pošiljaoca, najavio je za „eKapiju“ Zoran Ružić, pomoćnik direktora Uprave carina.

– Ti postupci će privrednim subjektima dati mogućnost stavljanja robe u određeni carinski postupak na osnovu knjigovodstvene isprave pri čemu se deklarant oslobađa obaveze dopremanja robe. To ne samo da će ubrzati carinski postupak, već će i smanjiti troškove koje preduzeća imaju, pa će samim tim naša roba postati konkurentnija na inostranom tržištu, a Srbija privlačnija za strane investitore. Takvo poslovanje će doprineti znatno bržem protoku robe što će za posledicu imati dinamičniji razvoj privrede u celini – kažu za „eKapiju“ u Upravi carina.

Postupak će biti potpuno automatizovan. Na taj način poslovanje će biti znatno olakšano, kako za privredne subjekte, tako i za Upravu carina, efikasnije i u skladu sa trendom modernizacije carinskog poslovanja koji se već primenjuje u Evropskoj uniji.

Uprva carina počeće i implementaciju projekta Novog kompjuterizovаnog trаnzitnog sistemа (NCTS) u Srbiji, koji bi trebalo da se primenjuje od 2015. godine.