Bivša „Kudeljara“ mamac za ulagače

Vesti

Opština Senta opremila industrijski park na 20 ha

U industrisjkoj zoni Sente, na lokaciji bivše „Kudeljare“, koja se sa kompletno izgrađenom infrastrukturom prostire na 20 hektara, mogao bi da se zaposli znatan broj od preko 2.000 nezaposlenih u senćanskoj opštini. Imovinu „Kudeljare“ je iz stečaja za uređenje u industrijski park kupila opština Senta, a zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA Goran Džafić najavio je subvencije svim firmama spremnim da investiraju u Senti, ako zaposle najmanje 50 radnika.

Predstavnici SIEPA su boravili u Senti na pozic pokrajinskog poslanika i odbornika SO Sente Jožefa Šandora, koji ističe da je želja da se privuku ulagači u Sentu, za šta postoje preduslovi. Industrijska zona u Senti ima svu infrastrukturu izuzev gasne instalacije, koja će se uskoro izgraditi, a u neposrednoj je blizini je reka Tisa sa izgrađenom lukom, što je bitan činilac i važan preduslov za dovođenje stranih i domaćih investitora.

Senta je za potencijalne investitore interesantna zbog geografskog položaja, blizine Koridora 10 je povoljan za potencijalne investitore, pa će se informacije sa mogućnostima koje pruža industrijska zona naći na sajtu SIEPA. Džafić potseća da je ova vladina Agencija koja pripada Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, do sada realizovala 151 projekat kojima je privukla domaće i strane investitore u Srbiju.

– Naš program predviđa da se subvencije dodeljuju po novozaposlenom ili novootvorenom radnom mestu. Domaći investitori najčešće zapošljavaju od 50 do 100 radnika, dok je to kod multinacionalnih kompanija daleko veći broj. Cilj je da svako dođe do svog radnog mesta i da se privreda oživi, jer u Srbiji ima milion nezaposlenih – kaže Džafić.

Moguće je ostvariti subvencije koje se po radnom mestu kreću 2 do 5.000 EUR, uz preduslov je da se zaposli najmanje 50 ljudi, a Džafić napominje da nije lako pronaći dobre investitore, pa će se i Agencija SIEPA potruditi da ih dovede u Sentu.