Cene naftnih derivata „zakucane“ do kraja godine

Vesti

Ukoliko ne dođe do dramatičnih obrta trgovci naftnim derivatima ne očekuju korekcije cena goriva do kraja godine. Osnovni razlog za to je promenjena Uredba o formiranju cena naftnih derivata koja je stupila na snagu još u maju. Od tada, zabeležena je svega jedna korekcija 19. maja kada je benzin poskupeo.

Promenjena uredba predviđa da korekcija nastupa kada prag promena dostigne 3,5%. Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d. kaže za „Danas“ da ne veruje da će biti bilo kakve promene cene naftnih derivata do kraja godine.

– Oscilacije ne prelaze četiri do pet dolara po barelu nafte što nije dovoljno za poskupljenje, ali ni za pojeftinjenje maloprodajnih cena benzina. Takav trend će se nastaviti i u buduće. Jednostavno, prag promene je sada viši što znači da su i promene ređe – objašnjava Atanacković.

On dodaje da očekuje da će se situacija promeniti početkom naredne godine kada bude ukinuta Uredba o zabrani uvoza naftnih derivata. Atanacković smatra da će slobodni uvoz biti u korist vozača jer će obezbediti upotrebu kvalitetnijih pa čak i jeftinijih goriva što će dovesti i do smanjenja maloprodajnih cena naftih derivata.

Aleksandar Mileusnić, direktor „Petrobart – AVIA“ takođe tvrdi da u ovom trenutku ne postoje uslovi za korekciju cene naftnih derivata.

– U ovom trenutku prag promene rasta iznosi 2,03% što po aktuelnim odredbama Uredbe nije dovoljno da bi došlo do poskupljenja benzina – naglašava sagovornik lista „Danas“.

On ističe da treba sačekati šta će se desiti od 1. januara kada će uslediti ukidanje Uredbe o zabrani uvoza naftnih derivata.

– Liberalizacija tržišta predviđa ukidanje svih ograničenja. Da li to u konkretnom slučaju znači da će nadležni ukinuti sve uredbe vezane za naftni sektor uključujući tu i onu o maksimalnom iznosu cena preostaje da se vidi. Takođe, trebalo bi sačekati i videti da li će neki naftni derivati biti izuzeti sa spiska goriva koja će slobodno moći da se uvode. Hipotetički, država bi pod firmom zaštite tržišta od nekvalitetnih goriva mogla da zabrani uvoz nekih benzina. To bi svakako bilo nepovoljno za trgovce naftim derivatima – ističe Mileusnić.

I Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije smatra da do kraja godine neće biti menjane cene naftnih derivata.

– Vrednost dolara na svetskim berzama miruje, a stepen potreban za promenu cena se ne postiže već mesecima. Mislim da će takva situacija biti i na dalje. Do promene može da dođe samo u slučaju oštre zime, kakvu predviđaju neke meteorološke prognoze. Ako bi zaista došlo do toga, korekcija bi nastupila i u tom slučaju bi došlo do rasta maloprodajnih cena benzina – zaključuje Tatić.