Do vozačke po starom

Konkursi

MINISTARSTVO ZA INFRASTRUKTURU

Do vozačke po starom – novi sistem obuke tek krajem godine

Svi koji ove godine budu želeli da steknu vozačku dozvolu, moći će to da urade po odredbama starog zakona. Zbog toga što još nisu spremni pravilnici, ali i da bi se auto-školama ostavilo vremena za tehničke i kadrovske pripreme, odlučeno je da nova obuka ne startuje u martu.

– Treba doneti pravilnik o obuci vozača, o uslovima koje treba da ispunjavaju auto-škole i pravilnik o licenciranju predavača – kaže za „Novosti“ Demir Hadžić, načelnik odeljenja za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu za infrastrukturu.

– Zato se vodi računa da ovi podzakonski akti stupe na snagu kada auto-škole budu potpuno spremne za novi sistem obuke vozača.

Prema njegovim rečima, period prilagođavanja je godinu dana, a računa se od 11. decembra 2009, otkad se primenjuje novi zakon.

– Potrebno je što pre početi sa novim sistemom obuke – smatra Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

– Jer, najviše saobraćajnih nesreća izazovu vozači-početnici.

Stručnjaci navode da je problem što će vozači polagati po starom zakonu, a na ulicama ih čekaju kazne iz novog propisa.

Nema gužvi

– Trenutno imamo uobičajen broj polaznika i obuka i polaganje se sprovodi kao i dosad – kaže Goran Kojadinović, direktor auto-škole „Gazela auto“.

– Mi smo spremni za početak primene novog sistema obuke vozača.