Ulaganje u razvoj Vojvodine 20 milijardi dinara

Vesti

IZVRŠNO VEĆE APV
Potvrđeni programi rada Fonda za kapitalna ulaganja i Fonda za razvoj Vojvodine – ulaganje u razvoj 20 milijardi dinara


Izvršno veće Vojvodine dalo je saglasnost za programe rada u ovoj godini koje su predložila dva pokrajinska razvojna fonda – Fond za kapitalna ulaganja i Fond za razvoj Vojvodine.

Fond za razvoj Vojvodine predviđa da se sa 4,9 milijardi dinara, putem 13 kreditnih linija podstiče razvoj poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije, razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetništvo i ujednačen regionalni razvoj. Pored postojećih kreditnih linija, u 2008. godini planiraju se nove vrste dugoročnih kredita za zalivne sisteme i skladištne kapacitete, kao što su hladnjače i silosi i za programe razvoja turizma u ruralnim sredinama.

Fond za kapitalna ulaganja planirao je ulaganja u iznosu od 14,92 milijarde dinara. U oblast arhitekture, urbanizma i graditeljstva za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata, školskih i predškolskih ustanova, sportskih objekata, uređenje javnih i zelenih površina, ambijentalnih celina i parkova i verskih objekata uložiće se jedna i po milijarda dinara.

Za oblast energetike planirano je 200 miliona, za tehnološki razvoj 800 miliona, za poljoprivredu i šumarstvo 123 miliona, za vodoprivredu i zaštitu životne sredine 6 milijardi, za zdravstvo i socijalnu zaštitu 1,5 milijarda, kao i za obrazovanje, nauku i inovacije 1,5 milijarda, za saobraćaj i telekomunikacije 3 milijarde i za turizam, ugostiteljstvo, banje i lečilišta 300 miliona dinara.