Uskoro veštačka kiša nad Kikindom?

Vesti

SEVERNOBANATSKI OKRUG
Uskoro veštačka kiša nad Kikindom?

Kako je na radnom sastanku na temu o osnovama stimulacije padavina na području Severnobanatskog regiona najavio Dragoljub Stanković, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, projekat stimulacije kišnih padavina obuhvatio bi svih šest opština Okruga.

Prema planu koji bi trebalo da bude usvojen, izazivanje padavina bi umnogome doprinelo obezbeđivanju dovoljne količine vlage za rast i razvoj biljaka u ratarskoj i biljnoj proizvodnji, kao i stabilnijim prinosima. Ideja o projektu je prisutna već dve godine, a organizator celog posla je Republički HMZ.

Ljubomir Miloradović, predsednik Udruženja poljoprivrede RPK, naglasio je da ovakav način obezbeđivanja vlage ima značajne prednosti u odnosu na klasično navodnjavanje, jer se izbegava tzv. temperaturni šok, koji predstavlja rizik kod navodnjavanja ili drugih vidova obezbeđivanja vlage.

Nika Adamov iz Aero kluba „Kikinda“ je podsetio da počeci angažovanja avijacije za ovu svrhu, potiču još iz osamdesetih godina prošlog veka. U tome su svojevremeno prednjačili Slovenci, dok je Klub spreman da pruži, pored iskustva, i neophodnu tehničku podršku.

U ovom trenutku neophodna bi bila nabavka još jednog aviona za ovu svrhu i reagenasa za izazivanje padavina. Ove dve stavke predstavljaju i najveća izdvajanja u celom projektu, a cena bi bila nešto više od 4,5 miliona dinara za prvu godinu realizacije.