Pres konferencija na temu pokrajinskog budžeta

Vesti

POKRAJINSKI FOND ZA KAPITALNA ULAGANJA
Pres konferencija na temu pokrajinskog budžeta i informacije iz Fonda za kapitalna ulaganja

Novi Sad, 4. decembar – Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić i direktor Fonda za kapitalna ulaganja Momčilo Milović održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o pokrajinskom budžetu i o dosadašnjim i budućim programima i projektima Fonda za kapitalna ulaganja.

Budžet AP Vojvodine je utvrđen Ustavom Republike Srbije i ne sme biti manji od 7% Republičkog budžeta, istakao je Jovica Đukić na današnjoj pres konferenciji. Minimum od 7% je, kako je Đukić naglasio,  već je nadmašen. Republički budžet je do kraja novembra izvršen u iznosu od 488 milijardi dinara, što znači da je iznos pokrajinskog budžeta nadmašen sa 7,2%, a očekivanja su da će do kraja ove godine  ta cifra biti još veća. Ovaj rezultat postignut je zahvaljujući dobroj saradnji sa Republičkim ministarstvom finansija i Vladom Republike Srbije. U ovoj godini, koja je za pokrajinski bužet i ustavni paritet najteža,  jer je republički budžet donet polovinom  ove godine, što otežava ekonomistima da realizuju ono što je ustavom propisano. To što znači da je pokrajinska administarcija zajedno sa Republičkom Vladom uspela da ispoštuje tu zakonsku regulativu. Realizacija nadležnosti, po pitanju investicija, izvršena je preko 80% preko Fonda za kapitalna ulaganja, i to ulaganjem od 42,8% u realizaciju kapitalnih programa i projekata.

Najviše je investirano – oko 52,5% u infrastrukturu. Đukić je izrazio nadu da će u narednoj godini biti mnogo lakše realizovati ciljeve i zadatke u pogledu subvencija, dotacija i investicija koje stoje pred pokrajinskom vladom. Takođe, očekuje se da će do kraja godine iznos od 7% biti nadmašen. Novac iz republičkog budžeta se u pokrajinski budžet vraća na tri načina, i to: putem budžeta pokrajine, putem budžeta lokalnih  samouprava, kao i putem neposrednih investicija koje Republika daje pokrajini. Ukupna sredstva koja se vraćaju pokrajini, a koja uključuju i plate i penzije, iznosi 1,3%, što  sve zajedno iznosi više od 30% novca koji se vraća. Ustavom je pokrajini omogućen veliki iskorak ka autonomiji koja će se u budućnosti oblikovati. Bez ovakvog iskoraka, kako je Đukić rekao, ne bi bile moguće sve investicije koje se realizuju ili koje se planiraju za naredni period.
Prema Đukićevim rečima, u narednih pet godina  u infrastruktru biće uloženo više od milijarde dinara, a Momčilo Milović je rekao da će sutra biti doneta odluka da se u nove programe i projekte  uloženi još preko  pet milijardi dinara i to za 147 nova  projekata u 45 opština. Upravni odbor Fonda za kapitalna ulaganja je do sada usvojio 415 projekata u vrednosti od više od 14 milijardi dinara. Zajedno sa novim projektima koji će sutra biti odobreni na sednici Upravnog odbora,a to je novi paket sa 147 projekata, zajendo će  dostići cifru od ukupno 562 projekata u AP Vojvodini. Na taj način će cifra kojom će Fond za kapitalna ulaganja  raspolagati  iznositi 20 milijardi dinara. To znači da će Fod u 2007. godini u potpunosti realizovati svoj plan rada. Preostale su još dve milijarde dinara koje ći biti uplaćene investitorima ukoliko dođe do odstupanja od prvobitne cene, jer se svi projekti moraju završiti.