Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj – pályázati felhívás 2017

Pályázatok

BETHLEN GÁBOR ALAPKEZELŐ ZRT.

Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj – pályázati felhívás 2017

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Bethlen Gábor Alapról szóló 2010. évi CLXXXII. törvény és a végrehajtását szabályozó 367/2010. (XII.30.) Korm. rendelet alapján nyílt pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Alap 2017. évi ”Egyéb támogatások” előirányzat, valamint a 2018. évi költségvetése terhére az alábbiak szerint:

A pályázat célja:

A Magyar Állandó Értekezlet által 2011. november 24-én teljes egyetértésben elfogadott „Magyar Nemzetpolitika – a nemzetpolitikai stratégia kerete dokumentum átfogó célként jelöli meg a külhoni magyar közösségek számbeli, szellemi, gazdasági és jogi gyarapodását. A dokumentum szerint „a jogilag gyarapodó közösség tagjai jogait magabiztosan használja, azokat védi és szükség esetén ki kívánja terjeszteni.”
Ez feltételezi, hogy olyan jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő, mindkét országban tapasztalatokat szerzett jogászokkal rendelkezzenek a közösségek, akik segítenek e cél elérésében.
A pályázati felhívás tárgya

Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj nyújtása a 2017/2018-as tanévben, nappali tagozaton szülőföldi felsőoktatási jogászképzésben résztvevő magyar nemzetiségű hallgatók részére, felvállalva Dr. Szász Pál erdélyi jogász eszmeiségét.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (továbbiakban: Alapkezelő) együttműködve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával immár negyedik éve hirdeti meg a Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíjat, mellyel a külhoni magyar gazdasági jogászképzést kívánják fejleszteni.

A támogatásban részesíthető tanévenkénti régiónkénti keretszámok a következők:
• Erdély: 11 fő,
• Felvidék: 6 fő,
• Vajdaság:3 fő,
• Kárpátalja:3 fő,
• Horvátország: 1 fő,
• Szlovénia: 1 fő

Amennyiben az elbírálás során a régiónkénti keretszámok nem tölthetők be, a fennmaradó keretszámok régiónként átcsoportosíthatók.

A pályázók köre:

A támogatás kedvezményezettje lehet az a Magyarország területén lakóhellyel nem rendelkező, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában élő, magát magyarnak valló természetes személy, aki a 2017/2018-as tanévben magán vagy állami felsőoktatási intézményben alap- vagy mester szintű, illetve osztatlan jogászképzésben vesz részt nappali tagozaton, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, és legalább két sikeresen lezárt tanulmányi félévet igazolni tud.

Nem nyújthatnak be pályázatot:

• a Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyek
• a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi. LXII. törvény hatálya alá nem tartozó személyek
• a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező személyek
• a magyarországi doktori (PhD vagy azzal egyenértékű) képzésben részt vevő hallgatók
• más magyar állami ösztöndíjban részesülő hallgatók
• elsőéves szülőföldi jogászképzésben részt vevő hallgatók

Igényelhető támogatás:

Az Alapkezelő évente 25 főnek nyújt ösztöndíjat az adott tanév 12 hónapjára.
A támogatást magánszemélyek igényelhetik, mértéke: összesen 600.000,- Ft/fő, mely a 2017/2018. évi tanulmányi időszak 12 hónapjára szól.

A nyertes pályázók támogatását az Alapkezelő átutalással teljesíti a pályázati adatlapon megjelölt bankszámlára. Készpénz, vagy egyéb fizetési mód teljesítésére nincs lehetőség.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. szeptember 30., déli 12.00 óra közép-európai idő szerint.

Elérhetőség

A pályázati felhíváshoz, benyújtandó pályázathoz kapcsolódóan érdeklődni lehet az alábbi elérhetőségeken, munkanapokon:
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Támogatásfinanszírozási Igazgatóság
Szabó Helga
e-mail: helga.szabo@bgazrt.hu
Tel: +36-1-79-56 819

 

Link: http://bgazrt.hu/tamogatasok/palyazatok_tamogatasok_2017/dr_szasz_pal_tanulmanyi_osztondij_palyazati_felhivas_2017/dr_szasz_pal_tanulmanyi_osztondij_palyazati_felhivas_2017/