1,2 milliárd vissza nem térítendő támogatás a földműveseknek

Hírek

A vajdasági mezőgazdasági termelők célratörő támogatása az idei terv legfontosabb része – jelentette ki Goran Јеšić tartományi mezőgazdasági titkár, aki Pásztor Istvánnal, a tartományi parlament elnökével és Szabó Józseffel, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatót a földműveseket érintő aktuális témákról és az idei agrártámogatásokról.

1,2 milliárd dinár vissza nem térítendő támogatást ad az idén a földműveseknek a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság. Goran Ješić tartományi titkár a támogatások módjának a megváltoztatásáról beszélt. Véleménye szerint a termelők segítése nem csak az üzemanyag kedvezményes beszerzésén alapul. „Amennyiben az állam támogatni szeretné a földművest, akkor nem rossz minőségű gázolajat kell neki adni, amelyért akár 30 kilométert is mennie kell, míg odaér valamelyik töltőállomásra, és azután az üzemanyagot raktároznia kell az udvarában. Inkább be kell fizetni a számlájára a támogatás összegét, amiből megveheti az üzemanyagot, a vetőmagot, a növényvédelmi szereket és a műtrágyát ott, ahol ő akarja.”

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap idén is beindította tavaszi hitelezési vonalát – mondta Szabó József, az alap igazgatója. A termelők öntözőrendszerek, szőlőültetvények, traktorok, kapcsolható eszközök és méhészfelszerelés vásárlására pályázhatnak. A méhészek támogatása már eredménnyel is járt – jegyezte meg Szabó. „Rengeteg méz kijutott Németországba, Olaszországba, és egy bizonyos mennyiség Japánba is. Ezt annak köszönhetjük, hogy az állományunk elég gazdag, vannak nagyon jó mézeink és nem vetünk génmódosított növényeket.”

Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke kiemelte, hogy fontos a mezőgazdaság támogatása, mert csak így lehet javítani a termelők helyzetén.
A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapnál március 15-ig fogadják a hitelezéssel kapcsolatos kérvényeket, míg a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság vissza nem térítendő összegeire március 1-jétől lehet pályázni. A hitelezési és pályázati kiírásokat az alábbi oldalokon tekinthetik meg: www.fondpolj.vojvodina.gov.rs és www.psp.vojvodina.gov.rs.