Pályázati felhívás „Soós Kálmán ösztöndíjra”

Pályázatok

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA és a BALASSI INTÉZET

Pályázati felhívás „Soós Kálmán ösztöndíjra”

A 2012/2013-as tanévben szülőföldi felsőoktatási mester vagy doktori képzésben részt vevő szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára.

A pályázati kiírás tartalmát az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel együttműködve dolgozza ki, és a pályázatot a Szabadkai CMH Iroda és a Balassi Intézet lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg.

Általános tudnivalók:

  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet a támogatásokkal a szülőföldi értelmiség továbbképzését és utánpótlását kívánja támogatni.
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen dolgozza ki a pályázat értékelésének szempontrendszerét, és azt a pályázati felhívással egyidejűleg nyilvánosságra hozza azt. Az értékelési pontrendszer a pályázati kiírás mellékletét képezi.
  • A támogatás a pályázót kizárólag a beadott pályázatában szereplő szerb állami felsőoktatási intézményben és képzésben folytatott tanulmányok időtartama alatt illeti meg, és nem vihető át külön jóváhagyás nélkül más felsőoktatási intézményben, munkarendben (tagozaton), szakon végzendő tanulmányok időtartamára.
  • A pályázat a XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetési fejezethez tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok 2012. évi felhasználásának szabályairól szóló 34/2012. (X.17.) EMMI rendeletben (továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján került kiírásra. A Rendeletnek, valamint Magyarország egyéb vonatkozó jogszabályainak – így különösen az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban Ávr.) és a határon túli költségvetési támogatások sajátos támogatásairól szóló 98/2012. (V. 15.) Korm. rendelet – a rendelkezései a pályázati eljárás valamennyi szakaszában alkalmazandók.
  • A pályázathoz rendelkezésre álló pénzügyi forrás a Magyarország 2012. évi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény XX. fejezet, 20/5/18/1. Határon túli oktatási feladatok támogatása nem feladatfinanszírozási körbe tartozó előirányzat (Áht azonosító: 295 002). Jelen pályázaton, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet által közösen a 2012/2013-as tanévben szülőföldi felsőoktatási doktori képzésben részt vevő román állampolgárságú, szülőföldi felsőoktatási magiszteri/specialista vagy doktori képzésben részt vevő ukrán állampolgárságú, valamint szülőföldi felsőoktatási mester vagy doktori képzésben részt vevő szlovák állampolgárságú magyar nemzetiségű személyek számára tanulmányi támogatásra meghirdetett pályázaton együttesen rendelkezésre álló pénzügyi forrás összege 52.000.000,- forint.
  • A jelen pályázaton szétosztható tanulmányi támogatások tervezett keretösszege 13.000.000,- forint. Amennyiben az elbírálás során a megítélt támogatások összege nem éri el a 13.000.000,- Ft összegű tervezett keret mértékét, akkor a fennmaradó forrás átcsoportosítható az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet által közösen a 2012/2013-as tanévben szülőföldi felsőoktatási doktori képzésben részt vevő román állampolgárságú, szülőföldi felsőoktatási magiszteri (specialista) vagy doktori képzésben részt vevő ukrán állampolgárságú, valamint szülőföldi felsőoktatási mester vagy doktori képzésben részt vevő szlovák állampolgárságú magyar nemzetiségű személyek számára tanulmányi támogatásra meghirdetett pályázatok keretösszegéhez.
  • A támogatással és támogatottakkal kapcsolatos adminisztratív feladatokat és a magyarországi kapcsolattartást a Balassi Intézet és a Szabadkai Információs Iroda látja el.
  • Egy pályázó egyidejűleg, az alább felsorolt pályázati kategóriák közül csak egyre nyújthat be pályázatot.
  • Jelen pályázat egyidejűleg megpályázható az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet által a 2012/2013-as tanév tavaszi szemeszterére meghirdetett magyarországi teljes szemeszteres részképzésre valamint részképzős tanulmányútra szóló pályázattal, a szülőföldi felsőoktatási jogászképzésre és a határon túli (szülőföldi) fiatal oktatóknak szóló pályázattal. Két pályázat beadása esetén jelen pályázat beadásakor a pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy mindkét pályázat elnyerése esetén melyikösztöndíjat részesíti előnyben, mivel egy személy egyidejűleg csak egy ösztöndíjat illetve tanulmányi támogatást vehet igénybe a nevezett két ösztöndíj/támogatás közül.

A pályázó a pályázaton való részvétellel elfogadja a következőket:

  • Kizárható az a pályázó, aki az adatlapon valótlan, hamis adatot szolgáltat, ilyen nyilatkozatot tesz a pályázat benyújtásakor, illetve valamely a pályázat elbírálását érintő valós tényt, adatot elhallgat.
  • Az értékeléshez a pályázattal kapcsolatban pontosítás, további adat, információ, dokumentum kérhető, amely csatolandó a pályázathoz.
  • A pályázatok kiértékelését az elbírálási pontrendszer alapján a pályázatot lebonyolító Szabadkai CMH Iroda végzi. A pályázatok előértékelését a kiértékelés alapján a Vajdasági Magyar Ösztöndíj Tanács (melynek elnökét és tagjait a szaktárca kérte fel, elnöke: Dr. Péics Hajnalka), mint Előértékelő Bizottság (a továbbiakban: Előértékelő Bizottság) végzi. A beérkezett pályázatok előértékelése alapján a nyertes pályázókra az Előértékelő Bizottság tesz előzetes javaslatot az Értékelő Bizottságnak.
  • Az Előértékelő Bizottság ülését követően a nyertes pályázókra tett előzetes javaslat eredményéről a Szabadkai CMH Iroda a pályázó által megadott e-mail címre értesítést küld a pályázó részére az ülést követő 2 munkanapon belül, illetve az előzetes javaslat eredményéről személyesen a Szabadkai Információs Irodánál lehet érdeklődni. Az előzetes javaslattal kapcsolatban a pályázó az Értékelő Bizottsághoz nyújthat be észrevételt. Az észrevétel benyújtásának határidejéről és az Értékelő Bizottság ülésének időpontjáról a pályázó Szabadkai CMH Irodánál érdeklődhet.
  • A pályázatok értékelését az Értékelő Bizottság végzi. Az Értékelő Bizottság elnöke: Gyetvai Árpád, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet Külhoni Magyarok Osztályának osztályvezetője. Az Értékelő Bizottság tagjai: Dr. Bohony Pál (Szlovákiából); Csapó Nándor (Horvátországból); Dr. Orosz Ildikó (Ukrajnából); Dr. Péics Hajnalka (Szerbiából); Dr. Soós Anna (Romániából); Zsámboki Marcell, a Balassi Intézet oktatási igazgatója; Hógenburg Tamás, a Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégium igazgatója; Masát Ádám, a Balassi Intézet Hungarológia Tagozatának vezetője; és Benked László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet Külhoni Magyarok Osztályának ösztöndíj referense).
  • A pályázatokról a döntést az Értékelő Bizottság javaslatának – mely tartalmazza az Értékelő Bizottsághoz benyújtott észrevételeket és azok elbírálását is – figyelembe vételével Dr. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára hozza meg 2012. december 31-ig. A pályázat eredményéről szóló írásos értesítés a döntést követően 7 munkanapon belül a Szabadkai CMH Iroda részéről postai feladásra kerül.
  • A döntéssel szemben fellebbezésnek nincs helye, a pályázó azonban az emberi erőforrások miniszteréhez kifogást nyújthat be, ha a pályázati eljárás, a pályázat befogadása vagy a pályázati döntés jogszabálysértő. A kifogást a pályázónak a kifogásolt intézkedésről vagy mulasztásról való tudomásszerzéstől számított 10 munkanapon, de legkésőbb a kifogásolt intézkedés megtörténtéről vagy a mulasztástól számított 30 munkanapon belül kell benyújtania. A pályázónak a kifogás benyújtásakor az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 90. §-ában meghatározottak szerint kell eljárnia.
  • Az ösztöndíjat elnyert pályázóval (személyenként) a Balassi Intézet a döntést követő 30 napon belül szerződést köt, amely tartalmazza a támogatott hallgató jogait, valamint a hallgatónak a támogató felé teljesítendő beszámolási, illetve az alábbi adatokra (és azok megváltozására) vonatkozó adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségeit:
  • a támogatott személyes adatai (név, lakcím, azonosító okmány száma);
  • idegenrendészeti státuszának változása (különös tekintettel pl. a magyarországi letelepedési engedély megszerzésére ill. magyarországi állandó lakóhely létesítésére);
  • elérhetőségi címének, egyéb elérhetőségének (pl. e-mail cím) bejelentése, illetve ezen elérhetőségeinek megváltozása;
  • hallgatói/doktori jogviszonyának megváltozása (jogviszony szüneteltetése, halasztása stb.).

A nyertes pályázóknak a tanulmányi támogatás csak abban az esetben fizethető ki, ha a támogatott benyújtja a Balassi Intézetnek a 2012/2013-as tanév tavaszi félévére vonatkozó aktív hallgatói/doktori jogviszonyának fennállásról szóló intézményi igazolását.

  • A pályázók pályázatuk benyújtásával hozzájárulnak a pályázati adatlapon szereplő személyes adataiknak a Szabadkai CMH Iroda, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Balassi Intézet, valamint a fentiekben meghatározott döntés-előkészítő testületek és döntéshozók általi kezeléséhez a döntéshez szükséges ideig. A nyertes pályázók pályázatuk benyújtásával továbbá hozzájárulnak a pályázati adatlapon szereplő személyes adatainak a Szabadkai CMH Iroda, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Balassi Intézet általi, a támogatás folyósításához szükséges kezeléséhez a támogatott jogviszony időtartama alatt. Az adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése a támogatott jogviszony megszűnését vonja maga után.
  • A támogatást elnyerő pályázó részére a Balassi Intézet folyósítja a tanulmányi támogatást. Az ösztöndíj a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (SZJA) 1. sz. melléklete 4.7. pontja értelmében adómentes. A támogatott tudomásul veszi, hogy külföldi illetőségű adóalanynak minősül, és a támogatási szerződésből származó jövedelmét az illetősége szerinti országban a helyi adójogszabályoknak megfelelően – szükség szerint – bejelenteni és az azt terhelő adót befizetni köteles. A megítélt támogatást a támogató időlegesen felfüggesztheti, vagy véglegesen megszüntetheti, illetve, a támogatott a támogatás, vagy annak egy része visszafizetésére kötelezhető, amennyiben a támogatott a pályázati felhívásban, a támogatási szerződésben vagy a vonatkozó jogszabályban foglaltakat megszegi. Amennyiben a támogatottat a támogatás (vagy annak egy részének) visszafizetésére kötelezik, akkor az ösztöndíj Ptk. szerinti kamattal megnövelt összegét kell visszafizetnie. A kamatszámítás kezdő időpontja a visszafizetendő támogatás első alkalommal történt folyósításának napja, utolsó napja a visszafizetési kötelezettség teljesítésének napja.
  • A pályázaton ösztöndíjat nyert hallgatók névsora nyilvános. A pályázó a pályázaton való részvétellel hozzájárul ahhoz, hogy neve az ösztöndíj elnyerése esetén nyilvánosságra kerüljön a www.martonaron.hu és a www.balassi-intezet.hu honlapon, illetve tudomásul veszi, hogy a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 26. §-a alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet tájékoztatást küld a pályázattal kapcsolatos adatokról a Bethlen Gábor Alap által működtetett, a szomszédos államokban élő magyaroknak nyújtott támogatások központi nyilvántartása részére.

Pályázhat minden olyan szerb állampolgárságú magyar nemzetiségű személy, aki a 2012/2013-as tanévben

  • szülőföldi állami felsőoktatási intézményben mesterképzésben nappali tagozaton aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, vagy
  • szülőföldi állami felsőoktatási intézményben egységes, osztatlan (egyetemi szintű) képzésben nappali tagozaton a képzési idő utolsó vagy utolsó előtti tanévében aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik vagy
  • szülőföldi állami felsőoktatási intézményben doktori (PhD/DLA) képzésben nappali tagozaton aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, illetve a doktori téma elfogadásáról szóló igazolással alátámaszthatóan a doktori cím megszerzésére irányuló tevékenységet folytat.

A pályázásból kizáró általános feltételek:

  • Nem pályázhatnak a Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyek.
  • Nem pályázhatnak a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alá nem tartozó személyek.
  • Nem pályázhatnak a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező személyek.
  • Nem pályázhatnak a nem szerbiai állami felsőoktatási intézményekben mesteri, vagy egységes (osztatlan), vagy doktori képzésben résztvevő hallgatók.
  • Nem részesülhetnek támogatásban azok, akik a 2012/2013-as tanév időtartamára az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet más közös pályázata alapján ösztöndíjban vagy tanulmányi támogatásban részesülnek, vagy akik a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács szülőföldi felsőoktatási ösztöndíjában részesülnek, valamint más nemzetközi egyezményen alapuló, vagy magyar állami, illetve közalapítványi ösztöndíjban, támogatásban részesülő személyek.
  • Nem pályázhatnak a tudományos fokozattal (PhD/DLA) már rendelkező személyek.

Pályázati kategóriák és további pályázati feltételek:
1. Mesterképzés támogatása

Azon személyek pályázhatnak, akik szülőföldi állami felsőoktatási intézmény nappali tagozatán egyéves mesterképzésbe a 2012/2013-as tanévben iratkoztak be először,
kétéves mesterképzésre a 2011/2012-es tanévben iratkoztak be először és a 2011/2012. tanévben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek,
osztatlan (egyetemi szintű) képzésre a 2008/2009-es vagy a 2009/2010-es tanévben iratkoztak be először és most aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

A támogatás a 2012/2013-as tanév 10 hónapjára szól. A támogatás havi összege személyenként 20.000,- Ft/hó, azaz havi húszezer forint (összesen 200.000,- Ft/tanév, azaz kétszázezer forint a tanév egészére).

2. Doktori (PhD/DLA) képzés támogatása
Azon személyek pályázhatnak,
– akik szülőföldi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán a doktori fokozat (PhD) megszerzésére felkészítő, egyetemi szintű posztgraduális képzésre vagy művészeti területen a tudományos fokozatnak megfelelő művészeti fokozat (DLA) megszerzésére felkészítő, egyetemi szintű posztgraduális képzésre
– a 2012/2013-as tanévben iratkoztak be először, vagy
– a 2011/2012-es tanévben iratkoztak be először és a 2012/2013-as tanévben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, vagy
– a 2010/2011-es tanévben iratkoztak be először és a 2012/2013-as tanévben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, és
– akik a doktori téma elfogadásáról szóló igazolással alátámaszthatóan a doktori cím megszerzésére irányuló tevékenységet folytatnak.

A támogatás a 2012/2013-as tanév 10 hónapjára szól. A támogatás havi összege személyenként 40.000,- Ft/hó, azaz havi negyvenezer forint (összesen 400.000,- Ft/tanév, azaz négyszázezer forint a tanév egészére).

A pályázatokat legkorábban 2012. november 26-tól lehet benyújtani.

A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2012. december 14., közép-európai idő /CET/ szerint 12.00 óra.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy hiánypótlásra nincs lehetőség!

A pályázatokat személyesen vagy – ajánlott küldeményként– postai úton kérjük eljuttatni az alábbi címre:

Szabadkai Információs Iroda – Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH)
Szerbia, 24000 Szabadka, Ptuji utca 1.
Tel.: +381-24-670-031;
Fax: +381-24-552-519;
E-mail: cmh.szabadka@gmail.com
Szabadkai CMH Iroda – Concordia Minoritatis Hungaricae
Szerbia, 24000 Szabadka, Ptuji utca 1.

Az érdeklődők az alábbi címen és telefonszámon kaphatnak további részletes felvilágosítást a pályázatról, a pályázati adatlapról (mely beszerezhető lesz ugyanitt), valamint a szerződésről:
Szabadkai CMH Iroda – Concordia Minoritatis Hungaricae
Szerbia, 24000 Szabadka, Ptuji utca 1.
Tel.: +381-24-670-031;
Fax: +381-24-41-50-367;
E-mail: cmh.szabadka@gmail.com

Pályázni a Szabadkai CMH Irodában beszerezhető, és az Internetről (www.martonaron.hu és www.balassi-intezet.hu) is letölthető pályázati adatlapon lehet.
Az Értékelő Bizottság a Szabadkai CMH Irodához határidő után beérkezett ill. a formailag hibás, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott, vagy hiányos pályázatokat nem veszi figyelembe.

Szükséges mellékletek, igazolások
A mester képzés támogatására (1. pályázati kategória) benyújtott pályázatokhoz

Kötelezően csatolandó mellékletek:
– pontosan és olvashatóan kitöltött pályázati adatlap (A pályázati adatlap adatainak meg kell egyeznie a mellékletben szereplő adatokkal!) a hozzátartozó nyilatkozattal együtt;
– géppel írt strukturált szakmai önéletrajz;
– pályázati kérelem megindokolása max. 1 oldal terjedelemben;
– szülőföldi mesterképzésen aktív hallgatói jogviszony fennállásról szóló igazolás;
– egyetemi alapképzés oklevelének és oklevélmellékletének hiteles másolata, illetve egyszerű másolata (az egyetemi oklevél és oklevélmelléklet egyszerű másolata csak abban az esetben fogadható el, ha a pályázat beadásakor a pályázó az eredetit az Információs Iroda munkatársának bemutatja) (Figyelem! A mesterképzés első évfolyamán résztvevők esetén)
– hiteles igazolás a mesterképzésben eddig letett vizsgajegyek és kreditpontok kimutatásáról (Figyelem! A mesterképzés második évfolyamán résztvevők esetén);
– az állandó lakóhelyet igazoló okmány másolata
– a magyar nemzetiség igazolása (E célra egyaránt alkalmas a Magyar igazolvány 1-2. oldalának vagy a Magyar igazolványra vonatkozó igénylés másolata, illetve ezek hiányában minden olyan hivatalos dokumentum, amelyből a nemzetiség hitelt érdemlően megállapítható.);
2 db saját részre, szerb nyelven megcímzett és felbélyegzett válaszboríték.

Csatolható mellékletek:
– Tudományos publikációk és egyéb tudományos (vagy művészeti) tevékenység jegyzéke az erre rendszeresített – a Szabadkai CMH Irodától igényelhető, illetve www.martonaron.hu és a www.balassi-intezet.hu honlapról letölthető – mellékleten,
a 10 oldal, vagy annál rövidebb terjedelmű publikációk (szakszövegek fordításai, ill. a kötet- vagy folyóirat-szerkesztések) esetében a publikációk (fordítások, illetve szerkesztett művek) egészének fénymásolata – e publikációk tekintetében minden esetben kötelező a publikációt tartalmazó eredeti kiadvány bemutatása a Szabadkai CMH

Iroda munkatársának vagy a mellékleten fel kell tüntetni, hogy a kiadvány mely szülőföldi vagy magyarországi közgyűjteményben (könyvtárban stb.) található meg.

  • a 10 oldalnál hosszabb terjedelmű publikációk (szakszövegek fordításai, ill. a kötet- vagy folyóirat-szerkesztések) esetében a publikációk (fordítások, illetve szerkesztett művek) első oldalának és a kiadvány címoldalának, tartalomjegyzékének fénymásolata – e publikációk tekintetében minden esetben kötelező a publikációt tartalmazó eredeti kiadvány bemutatása a Szabadkai CMH Iroda munkatársának vagy a mellékleten fel kell tüntetni, hogy a kiadvány mely szülőföldi vagy magyarországi közgyűjteményben (könyvtárban stb.) található meg.
  • megjelentetés alatt álló publikációk (szakfordítások, ill. szerkesztések) esetében a fénymásolathoz a kiadó (szaklap) igazolását is csatolni kell a tervezett megjelentetésről, melynek tartalmaznia kell a megjelenés várható időpontját is – e publikációk tekintetében minden esetben kötelező a mellékleten feltüntetni a kiadó pontos címét, a kiadó vezető képviselőjének/munkatársának telefonos és elektronikus levelezési elérhetőségét.
  • szakmai, tanulmányi (főiskolai vagy egyetemi) versenyen, tudományos konferencián való részvétel esetében a meghívó, az ott bemutatott dolgozat(ok) egy oldalas kivonata ill. az ott elért helyezést bizonyító oklevél fénymásolatának, vagy a részvételt hitelt érdemlően igazoló bármely dokumentum csatolása.
  • művészeti mester képzés esetén csatolni kell a művészeti (alkotó) tevékenységet (kiállítások, hangversenyek, művészeti előadások, kiadványok stb.) hitelt érdemlően igazoló dokumentumokat (ha minősített /zsűrizett/ az esemény, akkor az elért helyezést /minősítést/ bizonyító oklevél fénymásolatát is csatolni kell);
  • nyelvvizsga esetén a bizonyítvány fénymásolata;
  • -magyar diákszervezeti tagság, valamint a diákszervezetben végzett aktív tevékenység (tevékenységi beszámoló) igazolása az illető diákszervezet elnökének aláírásával és a diákszervezet pecsétjével hitelesítve.

A doktori (PhD/DLA) képzés támogatására (2. pályázati kategória) benyújtott pályázatokhoz
Kötelezően csatolandó mellékletek:
– pontosan és olvashatóan kitöltött pályázati adatlap (A pályázati adatlap adatainak meg kell egyeznie a mellékletben szereplő adatokkal!) a hozzátartozó nyilatkozattal együtt;
– géppel írt strukturált szakmai önéletrajz;
– pályázati kérelem megindokolása max. 1 oldal terjedelemben;
– egyetemi és (ha van) magiszteri oklevél vagy az egyetemi alapképzés és mesterképzés oklevelének és oklevélmellékletének, államvizsga-bizonyítványnak hiteles másolata, illetve egyszerű másolata, magyarországi diplomával rendelkező pályázók esetében a magyarországi diploma honosításáról (a honosítási eljárás megindításáról) vagy egyenértékűségéről szóló igazolás fénymásolata is; (az egyetemi oklevél és oklevélmelléklet egyszerű másolata csak abban az esetben fogadható el, ha a pályázat beadásakor a pályázó az eredetit a CMH Iroda munkatársának bemutatja)
– két szakmai ajánlólevél, amelyet az adott ország és tudományterület két elismert kutatója állít ki. (Az ajánlásnak tartalmaznia kell az ajánló nevét, aláírását, tudományos fokozatát vagy beosztását, munkahelyi elérhetőségeit. Az ajánlásból ki kell, hogy derüljön, hogy az ajánló ismeri a pályázó eddigi eredményeit és tevékenységét.);
– a szülőföldi doktori (PhD/DLA) aktív hallgatói jogviszony fennállásról szóló igazolás (1 hónapnál régebbi nem lehet) – új típusú doktori képzés esetén;
– hiteles igazolás a doktori képzésben eddig letett vizsgajegyek és kreditpontok kimutatásáról – új típusú doktori képzés esetén;
– a szülőföldi doktori iskola vezetője vagy a számára kijelölt témavezető által jóváhagyott tématerve (1 hónapnál régebbi nem lehet) – régi típusú doktori képzés esetén;
– az állandó lakóhelyet igazoló okmány másolata
– a magyar nemzetiség igazolása (E célra egyaránt alkalmas a Magyar igazolvány 1-2. oldalának [az igazolvány számának és adatlapjának] másolata, vagy a Magyar igazolványra vonatkozó igénylés másolata, illetve ezek hiányában minden olyan dokumentum, amelyből a nemzetiség hitelt érdemlően megállapítható.);
– 2 db saját részre, szerb nyelven megcímzett és felbélyegzett válaszboríték.

További (csatolható) mellékletek:
(az alábbi mellékletek hiányában is beadható a pályázat, viszont csak a lent meghatározottak alapján csatolt publikációkra jár pont az értékelés során)
– tudományos publikációk és egyéb tudományos (vagy a művészeti) tevékenység jegyzéke az erre rendszeresített – a Szabadkai CMH Irodától igényelhető, illetve www.martonaron.hu és a www.balassi-intezet.hu honlapról letölthető – mellékleten

  • a 10 oldal, vagy annál rövidebb terjedelmű publikációk (szakszövegek fordításai, ill. a kötet- vagy folyóirat-szerkesztések) esetében a publikációk (fordítások, illetve szerkesztett művek) egészének fénymásolata – e publikációk tekintetében minden esetben kötelező a publikációt tartalmazó eredeti kiadvány bemutatása a Szabadkai CMH Iroda munkatársának vagy a mellékleten fel kell tüntetni, hogy a kiadvány mely szülőföldi vagy magyarországi közgyűjteményben (könyvtárban stb.) található meg.
  • a 10 oldalnál hosszabb terjedelmű publikációk (szakszövegek fordításai, ill. a kötet- vagy folyóirat-szerkesztések) esetében a publikációk (fordítások, illetve szerkesztett művek) első oldalának és a kiadvány címoldalának, tartalomjegyzékének fénymásolata – e publikációk tekintetében minden esetben kötelező a publikációt tartalmazó eredeti kiadvány bemutatása a beadás helyén a CMH Iroda munkatársának, vagy a mellékleten fel kell tüntetni, hogy a kiadvány mely szülőföldi vagy magyarországi közgyűjteményben (könyvtárban stb.) található meg.
  • megjelentetés alatt álló publikációk (szakfordítások, ill. szerkesztések) esetében a fénymásolathoz a kiadó (szaklap) igazolását is csatolni kell a tervezett megjelentetésről, melynek tartalmaznia kell a megjelenés várható időpontját is – e publikációk tekintetében minden esetben kötelező a mellékleten feltüntetni a kiadó pontos címét, a kiadó vezető képviselőjének/munkatársának telefonos és elektronikus levelezési elérhetőségét.
  • a konferencia-részvétel illetve tanulmányi vetélkedőn való részvétel (szakmai konferencia, TDK, tanulmányi vetélkedő) esetében a meghívó, ill. az ott elért helyezést bizonyító oklevél fénymásolatának, a konferenciaprogram (konferencia esetén), vagy a részvételt hitelt érdemlően igazoló bármely dokumentumnak a csatolásával,
  • DLA képzés esetén csatolni kell a művészeti (alkotó) tevékenységet (kiállítások, hangversenyek, művészeti előadások stb.) hitelt érdemlően igazoló dokumentumokat (ha minősített /zsűrizett/ az esemény, akkor az elért helyezést /minősítést/ bizonyító oklevél fénymásolatát is csatolni kell);
  • szülőföldi munkahelyi igazolás, szakmai projektben vagy munkacsoportban való részvétel igazolása, valamint bármely olyan dokumentum, amely a szülőföldi hasznosulás eldöntésében a szakmai elbírálásnál információval szolgál.

Link