Magyarkanizsa: Lakossági fórum a mezőgazdaságról

Hírek

Magyarkanizsa önkormányzata és a községi agrárunió szervezésében ma délelőtt lakossági fórumot tartottak a mezőgazdasági termelőket érintő témákkal kapcsolatban.

A városháza dísztermét zsúfolásig megtöltötték a helybeli mezőgazdasági középiskola diákjai, valamint az érdeklődő termelők. Dejanović Stanko, a magyarkanizsai rendőrállomás közlekedési részlegének vezetője a traktorokra és a mezőgépekre vonatkozó előírásokról tájékoztatta a termelőket. A múlt év folyamán a tavaly bevezetett közlekedési törvénynek köszönhetően csökkentek a mezőgazdasági gépekkel okozott balesetek. Leggyakoribb közlekedési vétségnek a kivilágítatlan traktorok számítanak. A traktort is évente kell műszaki vizsgára vinni és bejegyeztetni, mint a személygépkocsikat. A rotációs lámpa kötelező, továbbá mellényt és elsősegélydobozt szükséges tartani a járműben, ugyanakkor tűzoltó készüléket valamint tartalék égőket nem. A 2008-ban alakult falugazdász-hálózat tevékenységéről Skutera Éva számolt be.

Magyarkanizsa mind a kilenc településén meghatározott napokon fogadják a falugazdászok a termelőket, év elején a gazdaságok újrajegyzésével kapcsolatban, év közben pedig a különböző támogatásokról értesítik a gazdákat. Duško Kenđur, a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat munkatársa a község területéről érkezett talajminták elemzéséről tájékoztatta a hallgatóságot. Szalkai Nemes Valéria mezőgazdasággal megbízott tanácstag elmondta, hogy 49,5 milliárd dinárt tesz ki a mezőgazdaságra szánt keret összeg Szerbiában, amelyből a támogatásokra 30,5 milliárd dinár van tervezve. A község termelői a napokban megkapják a harminc hektár földterületig járó támogatásokat. A tervezett támogatásokra előirányzott összegből viszont még ki kellene fizetni a termelőknek a 30 hektáron felül járó támogatást is, tejprémium is lesz az idén, valamint ebből az összegből szeretné a minisztérium az 1600 terepi szakember foglalkoztatásának költségeit is lefedni – mondta Szalkai Nemes Valéria. Február 2-án, 10 órakor Fremond Árpád köztársasági képviselő és Szabó József, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója az aktuális mezőgazdasági támogatásokról fogja tájékoztatni az érdeklődőket a városházán.

M. I.

Forrás