A válság önkormányzati és regionális vonatkozásai

Hírek

Nyilas Mihály: Magyarkanizsa a már meglévő uniós lehetőségeket jobban ki tudja használni Vajdaság brüsszeli irodájának segítségével

Hogyan értékeli Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester az Európai Községek és Régiók Tanácsa Politikai Bizottságának munkáját?

– Az összes európai, tehát nemcsak az EU-tagállamokból származó önkormányzatokat tömörítő Európai Községek és Régiók Tanácsának (CEMR – angol rövidítés: Council of European Municipalities and Regions) Politikai Bizottsága ülésezett Brüsszelben hétfőn és kedden, december 12-én és 13-án. Az összejövetelen a belgrádi Stari Grad község polgármester asszonyával a szerbiai önkormányzatok gyűjtőszervezetét, a Községek és Városok Állandó Értekezletét Nyilas Mihály képviselte. A CEMR, amelynek jelenlegi elnöke Stuttgart főpolgármestere Wolfgang Schuster úr, megalakulásának 60. évfordulóját ünnepli az idén. Ennek ellenére nem ünnepeltünk különösebben, hiszen napirenden az elhatalmasodó válság és annak önkormányzati és regionális vonatkozásai szerepeltek. Egyöntetű a vélemény, hogy a jövőben a régiós és az önkormányzati vezetés jelentősebb szerepet vállal a nagypolitikában, mivel a gondok leküzdéséhez már kevés a jelenlegi, elsődlegesen csak az EU-s és a tagállamok kormányainak együttműködését preferáló modell. Ezt a modellt egy szélesebb, négyszintű együttműködés (EU, tagállamok, régiók és helyi önkormányzatok) váltja fel, amelyet még a civil szervezetekkel és gazdasági szereplőkkel való állandó kapcsolattartás egészít ki. A válság okozta gondokhoz sokkal közelebb álló és ezeket jobban ismerő régiók és önkormányzatok, ezek vezetői és szervezetei partnerként, tehát egyenrangúan kapcsolódnak be a megoldások feltárásába, együtt találják meg ezeket az országos szintű és EU-szintű vezetőkkel. Ez világlik ki az EU tavaly elfogadott, legújabb stratégiai dokumentumából az Európa 2020 Stratégiából, de az Európai Bizottság és a Régiók bizottsága több döntéséből és dokumentumaiból is (elég csak a Régiók bizottsága által 2009-ben elfogadott, a többszintű vezetésről szóló Fehér könyvet megemlítenem). A vezetés új európai modellje körvonalazódott tehát, melynek lényege a többszintű vezetés, mottója pedig: „Együtt vezetni – összefogva építeni egy erősebb Európát”.

Az ülést megtisztelte jelenlétével José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Felszólalásában szintén a fentieket hangsúlyozva kiemelte, hogy többszintű együttműködés és vezetés nélkül lehetetlen elképzelni a válságkezelést és az új EU-stratégia által megfogalmazott intelligens, tartható és inkluzív növekedést. Az intelligens növekedés a tudásra és innovációra épülő gazdaság kialakítását, a tartható növekedés az erőforrás hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaság elősegítését, az inkluzív növekedés pedig a magas foglalkoztatást és a gazdasági, szociális és területi kohézió jellemezte gazdaságösztönzést jelenti. Mindezek a prioritások kölcsönösen erősítik egymást, és a 21. század európai szociális piacgazdasága számára nyújtanak jövőképet.

Szerintem számunkra, vajdasági helyi önkormányzatok számára az egyedül járható és helyes út, hogy már most, a tagjelöltség és a tagság megszerzése előtt, a leírt elvek szerint építjük helyi és regionális (vajdasági) politikánkat. Így tudunk felzárkózni és időben felkészülni arra, ami az Európai Unióban vár ránk.

Polgármester úr, Ön egyúttal Vajdaság brüsszeli irodájába is ellátogatott.
– Ha már itt vagyok Brüsszelben, fontosnak tartottam felkeresni Vajdaság AT nemrég megnyílt brüsszeli irodáját, amelyet Predrag Novikov vezet. Az iroda a vajdasági érdekekért lobbizik az európai fővárosban, és Niš és Kragujevac mellett a harmadik brüsszeli önkormányzati-regionális érdekképviselet itt Brüsszelben Szerbiából.

Mivel az iroda elsősorban azért alakult, hogy a tartomány és a helyi önkormányzatok sikeresebben vegyenek részt európai pályázatokon, és több külföldi beruházó érkezzen Vajdaságba, Magyarkanizsa létérdeke szoros együttműködést kialakítani az irodával. A múlt héten Szerbia sajnos nem vált EU-tagjelöltté, egyelőre tehát nincs áttörés az EU-pénzforrások minőségét és mennyiségét illetően, de úgy gondolom, községünk a már meglévő lehetőségeket jobban ki tudja használni Vajdaság brüsszeli irodájának segítségével.

Ahogyan Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke is fogalmazott, az irodának arra kell törekednie Brüsszelben, hogy gyorsabbak legyünk a többieknél, hogy behozhassuk a többéves lemaradást. Vajdaság polgárainak, így Magyarkanizsa község polgárainak is látniuk kell azt, hogy az érdekükben dolgozik a brüsszeli iroda.

Forrás: Magyar Szó, Röhrig Ottó