Hadat üzen Brüsszel a nejlonzacskónak

Hírek

A Földközi-tengerben mintegy ötszáz tonnányi ilyen eredetű műanyag darabka található

A közelmúltban az Európai Bizottság azzal a kérdéssel fordult a nyilvánossághoz, hogy miként lehetne a legeredményesebben visszaszorítani a nejlonzacskók használatát.

Az uniós végrehajtó testület az össztársadalmi konzultáció során egyebek közt arra kíváncsi, hogy díjak kivetésével, adóztatással vagy inkább egyszerű tilalommal lenne célszerűbb száműzni a mindennapok használatából a nejlonzacskót és helyette a biológiailag lebontható csomagolóanyagokat elterjeszteni.

Az interneten ez év augusztusáig lehet észrevételeket tenni a témával kapcsolatban a http://ec.europa.eu/environment/consultations/plasticbags_en.htm címen.

Az átlagos uniós polgár évente megközelítőleg 500 nejlonzacskót használ el, a legtöbbjüket csupán egyszer veszi kézbe. A 2008-ban Európában gyártott nejlonzacskók teljes mennyisége elérte a 3,4 millió tonnát, ami több mint 2 millió személygépkocsi tömegének felel meg. A nejlonzacskók csekély súlyuk és kis méretük miatt gyakran nem kerülnek be a hulladékgazdálkodás rendszerébe, a tengerbe jutnak, és az elbomlásuk akár több száz évig is eltarthat. Jelenleg csak a Földközi-tengerben mintegy 500 tonnányi ilyen eredetű műanyag darabka található.

A műanyag apró részecskékre bomlik, és nagymértékben szennyezi a termőföldet és a vizeket, mivel adalékanyagokat, például a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokat tartalmaz. Egyes tagállamok árképzési intézkedésekkel, a kiskereskedelmi ágazattal kötött megállapodásokkal és egyes zacskótípusok tilalmával már tettek lépéseket a nejlonzacskók használatának visszaszorítására, de uniós szinten még nem intézkedtek.