Ingyenes jogsegély Magyarkanizsán

Hírek

Értesítjük a lakosságot, hogy 2011. április 4-étől kezdve a Magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal által nyújtott INGYENES  jogsegély kiterjed azokra a sértettekre is, akik 15.000,00 dinárt meg nem haladó értékű lopás, sikkasztás vagy csalás bűncselekményének esnek áldozatul.

A jogsegély a magyarkanizsai városházán hétköznaponként 8.00 és 14.00 óra között vehető igénybe. A falusi helyi közösségek lakosai sértettként a helyi hivatalban tehetnek bejelentést, amit követően 3 napon belül megkapják azt az időpontot, amikor a szakember jogsegélyét a helyszínen, a helyi hivatal épületében vehetik igénybe.

A büntetőeljárás megindítása határidőhöz kötődik. Magánvádat emelni attól a naptól számított 3 hónapon belül lehet, amikor az érintett a bűncselekmény elkövetéséről tudomást szerzett, de a végső határidő ebben az esetben a bűncselekmény elkövetése után két évvel lejár. Magánvád tehát csak a fenti határidőn belül emelhető.

A jogsegélyt nyújtó alkalmazott feladata az, hogy a sértettől begyűjtse az adatokat, összeállítsa a magánvádat, illetve a sértettet a megfelelő szervekhez utasítsa.

Reméljük, hogy a helyi önkormányzat ezzel az újfajta szolgáltatással – a lakosságnak nyújtott egyéb jogsegély mellett – hozzá fog járulni a bűnelkövetések megelőzéséhez és az önkormányzat területén elharapózott bűncselekmények visszaszorításához. Kis értékű lopás, sikkasztás, vagy csalás bűncselekményéért a sértett magánvádja nyomán indított eljárásban a bíróság az elkövetőre pénzbüntetést szabhat ki, de akár még 6 hónapig terjedő börtönbüntetésre is ítélheti.