Üszőket importál az állam

Hírek

Saša Dragin mezőgazdasági miniszter tegnap úgy nyilatkozott, hogy a hazai tejgazdaság fellendítése érdekében a napokban 2500 üszőt hoz be külföldről az ország. A tavaly decemberben megfogalmazott program értelmében ez a tervezett állomány csupán egy kis hányada, mert összesen 50 000 egyed behozatalát irányozták elő. Az első szállítmány már a határon van, csak a szükséges dokumentáció elintézésére várnak.

A mezőgazdasági minisztérium egy egész borjúfarm létesítéséről kötött megállapodást, de Dragin szerint hamarosan még legalább kettőre szerződnek, ezenkívül megvásároltak egy üsző-borjú állománynemesítő központot is, teljes felszereléssel. A miniszter nem volt hajlandó nyilatkozni a részletekről, csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy tavaly decemberben az orosz Agromed és a fehérorosz Ost import cégekkel együttműködési megállapodást írtak alá 50 000 borjú behozataláról. A megkötött üzlet értéke megközelítőleg 60 millió euró, s a szerződés 2011-től 2016-ig érvényes.

Dragin elmagyarázta, hogy ez tulajdonképpen árucsere-szerződésnek felel meg, ugyanis Szerbia a behozott borjúkért nem fog csörgőpénzzel fizetni, hanem arra szerződtek, hogy felnevelik és nemesítik a jószágokat, majd a kisborjúkat továbbszállítják Oroszországba és Fehéroroszországba. Az akció végén Szerbiának 50 000 tejelő tehénállomány marad meg.

A behozatalra váró holstein freeze üszők köztudottan jól tejelő fajták. Ezeket a jószágokat itthon nemesítik olyan szerbiai bikákkal, amelyek a zord időjárási viszonyokhoz is kiválóan alkalmazkodnak. A borjakat azután Oroszországba és Fehéroroszországba szállítják, és biztosak abban, hogy kiválóan alkalmazkodnak majd az ottani körülményekhez. Az együttműködési szerződés keretében abban is megállapodtak, hogy az állatállomány gondozása során Oroszországból és Fehéroroszországból importált gyógyszerekkel és tápszerekkel kezelik majd a jószágot.