Válságkezelő intézkedések

Hírek

A szerb kormány csütörtökön válságkezelő intézkedéseket fogadott el, melyekkel a gazdasági világválság idei évre gyakorolt hatásait szeretné enyhíteni. A gazdasági és regionális fejlesztési minisztérium költségvetéséből hétmilliárd dinárt fordítanak erre a célra.
A gazdasági minisztériumból érkezett közleményben az áll, hogy a válságkezelő intézkedések értelmében a gazdaság és a lakosság az idén is számíthat a fizetőképesség, a forgóeszközök és a kivitel serkentése céljából igényelt hitelekre, és a kamat egy részét az állam magára fogja vállalni.
A program értelmében a Szerbiai Vasutak közvállalat igényelhet beruházási, fogyasztói és termelést serkentő hiteleket a vasúthálózat felújítására. Az idén is állami támogatásban részesülnek azok, akik hazai gyártmányú járműveket vásárolnak régit az újért elv alapján.
Az építőipar segítése érdekében államilag támogatott kamatok mellett lehet lakást vásárolni és építőipari erőgépekhez jutni. Szerbiában gyártott kamionokra, traktorokra és kapcsolható szerszámokra is vonatkozik a támogatás.
A gazdaság hitelezésére is fogadtak el rendelkezéseket, ezek a Fejlesztési Alap révén igényelhetők.
A gazdasági miniszter javaslatára foglalkoztatási programról is rendelkeztek: a szociális biztosítás költségeit vállalja az állam magára azokban a vállalatokban és szervezetekben, amelyek rehabilitáción lévő és rokkant személyeket foglalkoztatnak.
Az idegenforgalmat a szolgáltatások minőségi javítását szorgalmazó hitelek támogatásával szeretnék segíteni.

Magyar Szó, 2011. január 14.