A szabadkai gazdasági vásár vasárnapig lesz nyitva

Hírek

IV. NEMZETKÖZI ÉS REGIONÁLIS GAZDASÁGI VÁSÁR

Tárt karokkal várják a szerbiai befektetőket Magyarországon – mondta dr. Becsey Zsolt

A IV. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár csütörtökön megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, és az idén rekordszámú kiállítóval büszkélkedhet. A megnyitóra számos magas rangú vendég látogatott el, hivatalosan pedig Bojan Pajtić tartományi kormányfő nyitotta meg a vásárt.

– A tartományi kormány minden hasonló rendezvényt támogat, amely után újabb gazdasági kapcsolatok alakulnak ki, és további munkahelyeket hoznak létre. Nagyon örülök, hogy Magyarország mellett Horvátország is a partner szerepét tölti be ezen a vásáron. A gazdaság az a terület, amit a legjobban érintett a globalizáció, ez pedig azt is jelenti, hogy egyetlen ország gazdasága sem maradhat meg önállóan, másoktól függetlenül, hiszen együttműködés nélkül a fejlődés sem lehetséges. Jó hír, hogy a tavalyi adatokhoz képest az idén ötezerrel csökkent a munkanélküliek száma, s ehhez az eredményhez a Fejlesztési Bank programjai is nagyban hozzájárultak. Ez a pénzintézet több cégnek is hathatós segítséget nyújtott, és ezáltal új munkahelyeket teremtettünk – mondta köszöntőjében a tartományi kormányfő.

A vásár kapcsán tartott sajtótájékoztatón dr. Becsey Zsolt, Magyarország Nemzetgazdasági Minisztériumának külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: egy kicsit Vajdaság államtitkárának is érzi magát. Hozzátette, hogy csakis olyan módszereket támogatnak, amelyek eredményeket hoznak.

– Tárt karokkal várjuk a szerbiai legális befektetőket Magyarországon – mondta dr. Becsey Zsolt.

Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke arról szólt, hogy ez a régió sikerre van ítélve, annak ellenére, hogy látja, mi történik mostanában körülöttünk.

– Nézzük meg, hol voltunk tíz évvel ezelőtt, és hol tartunk most – mondta Pásztor, és bejelentette, hogy tegnap Szegeden egy konferencia keretében ismertették a Szeged–Baja vasútvonal felújítását előirányzó tervdokumentációt, ami érinti Szabadkát is.

Saša Vučinić, Szabadka polgármestere arról a projektumról szólt, amelynek kidolgozását kiemelten fontosnak tartják. Ez pedig nem más, mint egy vásártér, vagyis egy hasonló rendezvények megszervezésére alkalmas épület megtervezése és kiépítése, hiszen az effajta vásárok hosszú távú befektetésnek számítanak.

A helyi és hazai kiállítókon kívül igen sokan érkeztek külföldről, elsősorban horvátországi és magyarországi vállalkozók, hogy bemutassák termékeiket és üzleti partnereket találjanak maguknak. Aki a következő napokban ellátogat a Sportcsarnokba, a legkülönfélébb termékekkel találkozhat a standokon. Mezőgazdasági gépeket, masszázsszékeket, fitneszgépeket, kerékpárokat, esztergagépeket, napelemeket, kazánokat gyártó és forgalmazó cégek képviseltetik magukat, nyomdák, cukrászdák, pékségek, sörgyárak, szabászműhelyek mutatkoznak be, sőt találkozhatunk cserépkályhát tervező és építő vállalkozással, megrendelésre gyártott bútorokat készítő vagy közlekedési lámpákat gyártó céggel is. Több városnak, vállalatnak, gazdasági kamarának van külön standja, így a Szabadkai Üzleti Inkubátornak, Eszéknek, a Park Palics Közvállalatnak és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak is.

Azok a kiállítók, akik az elmúlt években is részt vettek a szabadkai vásáron, nagyon jó véleménnyel vannak a rendezvényről. Mint mondták, a vásár – ami remek lehetőség arra, hogy a megjelent kiállítókkal tovább mélyítsék a már meglévő üzleti kapcsolataikat és újabb üzleti partnereket találjanak – évről évre gazdagabb és színvonalasabb, ezért mindenképpen profitálnak azzal, ha megjelennek.

A gazdasági vásárt vasárnap három óráig lehet megtekinteni. A belépődíj 100 dinár. A látogatók egy nyereményjátékban is részt vesznek, a fődíjat vasárnap 11 órakor sorsolják ki, így mindenképpen megéri ellátogatni, délben pedig kihirdetik a legszebb standot is.

Magyar Szó, 2010. augusztus 27.