Júliusban nem volt infláció

Hírek

KÖZTÁRSASÁGI STATISZTIKAI INTÉZET

Júliusban Szerbiában nem mértek inflációt az európai uniós metodológia szerint – közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. (Ugyanennek az állami inézménynek a közleménye értelmében az idei éves infláció a múlt hónapban öt százalékot tett ki).

A statisztikai intézet szerint az idei év hét hónapjában a közfogyasztási árak 4,5 százalékkal emelkedtek, az évi inflációs ráta őedig 5,1 százalékos.

Az európai uniós metodológia szerint az inflációt az áruk és a szolgáltatások kiskereskedelmi árának alakulása alapján határozzák meg, beleértve a lakásbérlés költségeit, a pénzügyi szolgáltatások díjszabásainak alakulását, valamint az oktatási költségek és a vendéglátóipar szolgálatainak dinárban kifejezett alakulását is.

A kimutatás szerint júliusban legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal, az oktatási költségek növekedtek. A lakásköltségek, a háztartási víz, a villanyáram, a földgáz és más energiahordozók, valamint a szállítási költségek 0,9 százalékkal drágultak.

Árcsökkentésről az élelmiszerek és az alkoholmentes italok esetében számol be a statisztika, mégpedig 1,2 százalék erejéig. A vendéglátóipari szolgáltatások díja júliusban 0,2 százalékkal csökkent.