Sistem bezbednosti i kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Pályázatok

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Sistem bezbednosti i kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Konkurs za raspodelu i korišćenje podsticajnih sredstava za unapređenje sistema bezbednosti i kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2009. godini

Podsticajna sredstva koriste se za pokriće dela troškova za uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, i to:

1) sistema upravljanja bezbednosti hrane prema ISO 22000;

2) sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;

3) sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;

4) dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu.

Podsticajna sredstva koriste se i za troškove kontrole proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, koja je izvršena od strane kontrolnih organizacija.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju:

1) zemljoradničke zadruge;

2) fizička lica – nosioci poljoprivrednih gazdinstava;

3) preduzetnici;

4) privredna društva.

Navedena lica imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako se bave proizvodnjom hrane i hrane za životinje i ako su u 2009. godini izvršila sertifikaciju prema odgovarajućem standardu, odnosno izvršili kontrolu procesa proizvodnje za poljoprivredne i prehrambene proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom.

Zemljoradničke zadruge, fizička lica – nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici i privredna društva imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za uvođenje i sertifikaciju dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu izdatom u 2009. godini od strane sertifikacionog tela koje je odobreno od Sekretarijata za sertifikaciju GLOBALG.A.P.-a (FoodPLUS-Keln-Nemačka).

Preduzetnici i privredna društva imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstva za uvođenje i sertifikaciju sistema upravljanja bezbednosti hrane prema ISO 22000 ako poseduju sertifikat za koji se traže podsticajna sredstva i koji je izdat u 2009. godini od strane sertifikacionog tela koje ima akreditaciju od nacionalnih akreditacionih tela koja su punopravne članice Evropske kooperative za akreditaciju (EA), odnosno od strane Akreditacionog tela Srbije – ATS.

Zemljoradničke zadruge, preduzetnici i privredna društva imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu i sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu ako poseduju dokaze o sertifikaciji za koju se traže podsticajna sredstva izdata od strane Islamske zajednice, odnosno Jevrejske zajednice u Republici Srbiji u 2009. godini.

Zemljoradničke zadruge, fizička lica – nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici i privredna društva imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za troškove kontrole proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom ako poseduju rešenje o priznanju statusa ovlašćenog korisnika imena porekla, odnosno geografske oznake izdate od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Podsticajna sredstva utvrđuju se u iznosu od 40% od plaćenog iznosa za uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, bez obračunatog PDV.

Iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od 400.000 dinara.

Konkurs za raspodelu i korišćenje podsticajnih sredstava za unapređenje sistema bezbednosti i kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda traje do 30. septembra 2009. godine.