Raspisan konkurs-Centrifuga 2008

Hírek

ERSTE BANKA I BALKANSKI INICIJATIVNI FOND

Erste Banka i BCIF raspisali konkurs “Centrifuga 2008” – za projekte u oblasti kulture do 4.000 EUR

Erste banka i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) danas (17. mart 2008. godine) su na Okruglom stolu u Medija centru predstavili pobedničke projekte u okviru programa donacija “Centrifuga 2007” i raspisale konkurs “Centrifuga” za 2008. godinu.

Prijavljivanje traje do 17. maja.

Program kulturne decentralizacije “Centrifuga” pokrenut je juna prošle godine sa ciljem da se podstakne aktivizam mladih od 15 do 30 godina u oblasti kulture u mestima u Srbiji u kojima posluje Erste banka, osim onih na teritorijama gradova Beograd, Niš i Novi Sad.

Sredstva su namenjena lokalnim, omladinskim neprofitnim organizacijama i neformalnim grupama koje se na kreativan način bave pitanjima kulturnog aktivizma u svojim mestima. Najbolji projekti podržani su donacijama u visini od 500 do 4.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti.

Posebno oformljen Odbor za dodelu grantova razmatrajući veliki broj prijavljenih projekata, odlučio je da donacije budu dodeljene sledećim omladinskim organizacijama: “Sopče” iz Kragujevca, “Undergrad” iz Užica, “Pogon” iz Sombora, “Rafinerija” iz Vršca i “A86+” iz Pančeva. Ove neprofitne organizacije su predložile najkreativnije inicijative za pokretanje kulturnih sadržaja u mestima u Srbiji. Ovi projekti realizovani su od oktobra 2007. do februara 2008. godine.

Povodom konačne odluke o pobedničkim projektima u okviru programa donacije Centrifuga 2007, Andrea Brbaklić, direktor Službe komunikacija Erste Banke, istakla je da je banka u saradnji sa BCIF želela da podstakne mlade ljude da se aktiviraju i preduzmu konkretne akcije kao i da ih ohrabri da na najbolji način koriste potencijale lokalne zajednice koje su im na raspolaganju.

– Posebno želimo da istaknemo da o “Centrifugi” razmišljamo kao dugoročnom projektu. Nadamo se da ćemo izazvati pozitivnu lančanu reakciju i da će projekti, koje smo podržali prošle godine, inspirisati nove incijative koji će rezultirati novim projektima u budućnosti. Verujemo da podrška većem broju skromnih inicijativa koje podržavaju neposredno angažovanje mladih predstavlja pravi recept za razvoj uravnotežene kulturne politike na čitavoj teritoriji Srbije – navela je ona.
Geografsko područje

Sva mesta u kojima postoje poslovnice Erste Banke u Srbiji osim gradova Beograd, Niš, Novi Sad.

Lista mesta iz kojih se primaju prijave: Apatin, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Banovci, Bečej, Beočin, Čačak, Čelarevo, Despotovo, Futog, Inđija, Jagodina, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kula, Nova Pazova, Odžaci, Pančevo, Plandište, Šid, Smederevo, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Subotica, Šabac, Temerin, Ub, Užice, Valjevo, Vrbas, Vršac, Žabalj, Zrenjanin