O EXCHANGE-u

Hírek

Šta je to Exchange?

„Exchange Programme“ je jedan od programa Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) – fonda Evropske Unije čiji je cilj finansiranje projekata i ideja koje podstiču razmenu (exchange na engleskom znači razmena) iskustava opština iz EU i evropskih opština izvan EU.

Kako je opština dobila donaciju?

Na drugom konkursu Exchange programa opština Kanjiža konkurisala je projektom„Izgradnja lokalnog kapaciteta za evropske integracije i uključivanje javnosti u opštinski razvoj i kreiranje javnih politika“.Ukupna vrednost projekta iznosila je72.950 € od kojih je opština finansirala 11,79% tj. 8.600 €.

Partner opštine Kanjiža bila je opština Vodice iz Slovenije.

Šta je cilj ovog projekta?

Ovaj projekat opštine Kanjiža ima za cilj povećanje lokalnih kapaciteta za predstojeće evropske integracije i uključivanje javnosti i civilnih organizacija u razvoj i kreiranje javnih politika. Ovo znači da je zadatak projekta da upozna zaposlene u opštinskim organima, kao i civilne organizacije i građane, sa funkcionisanjem EU, evropskim razvojnim fondovima, mogućnostima konkurisanja i pisanjem projekata uopšte. Jedan od osnovnih ciljeva projekta bilo je pospešivanje komunikacije između opštinske uprave i nevladinog sektora i građana. Osim ovih ciljeva treba istaći i težnju da se pomogne i uloži u projektne kapacitete opštine kao i uspostavljanje dugoročne i korisne saradnje sa partnerskom opštinom iz Slovenije na svim nivoima.

Šta su konkretni rezulati?

1.         Dve studije pod nazivom „Preporuke za evropski smer razvoja opštinske uprave“ i „Preporuke za civilni sektor – Evropski smer razvoja opštinske uprave“.

2.         Nabavljena je oprema u vrednosti od 9.200 € (opremljene su dve kancelarije novoosnovanog InfoPointa za informisanje o EU konkursima i projektima, jedne u Kanjiži u prostorijama Poslovnog inkubatora i jedne u Horgošu).

3.         Jedan od najvažnijih rezultata je petodnevna poseta šestočlane opštinske delegacije opštini Vodice. Za nas je organizovan bogat program sa posetama opštinama Ljubljana, Domžale, Celje, Cerklje, Nova Gorica i susreti sa gradonačelnicima, stručnjacima za pisanje EU projekata, predstavnicima civilnog sektora i preduzetnicima.

4.         Konačno, pružan je podstrek Informacionom centru za razvoj opštine Kanjiža (ICR) u daljem radu, InfoPoint-ovi su stavljeni pod njihovu kontrolu.

InfoPoint

– praćenje interneta i ostalih medija radi sticanja informacija o raspisanim grantovima,

– pisanje projekata za opštinske institucije, pomoć i informisanje opštinskih organizacija i civilnih udruženja, preduzeća i pojedinaca o objavljenim konkursima,

– održavanje baze znanja o Evropskoj Uniji, i o njenim institucijama,

– organizovanje konferencija i  predavanja za bolje razumevanje funkcionisanja EU,

– jačanje svesti o EU integraciji