Aktivne zajednice

Konkursi

TRAG FONDACIJA

Aktivne zajednice

Trag fondacija već 20 godina sprovodi program Aktivne zajednice, u okviru kojeg je do danas podržano 630 inicijativa neformalnih grupa i udruženja u preko 200 zajednica širom Srbije. Program od samog početka prati potrebe udruženih građana i građanki, i novčano i na druge načine ih podržava da realizuju svoje ideje koje doprinose razvoju i boljitku njihovih zajednica. Projekti koje podržavamo nisu tematski ograničeni i plod su ideja, energije, rada i posvećenosti ljudi koji učestvuju u njima.

Ko može da se prijavi?
Podržavamo udruženja građana i neformalne grupe koje:
● pokreću i aktivno uključuju građane i građanke u svoje aktivnosti,
● zastupaju opšte interese svoje zajednice,
● imaju godišnji prihod koji ne prelazi 1.200.000,00 dinara (za udruženja) i
● nalaze se na teritoriji Srbije
Pod neformalnim grupama podrazumevaju se grupe od najmanje troje ljudi, koje su okupljene oko rešavanja problema u zajednici i nisu formalno registrovane.

Šta podržavamo?
Verujemo da udruženi građani i građanke najbolje prepoznaju potrebe svojih zajednica, te program Aktivne zajednice otvara prostor za raznovrsne projekte koji doprinose razvoju zajednica. Za nas, zajednicu čine građani i građanke okupljeni oko zajedničkih vrednosti, potreba, interesa, problema, koji razvijajući osećaj pripadnosti zajednici preduzimaju zajedničke akcije.

Trag fondacija veruje da zajednica nije skup pojedinaca, već da nju prvenstveno čine interakcije koje pojedinci ostvaruju zarad postizanja zajedničkih ciljeva, a koje su zasnovane na vrednostima solidarnosti, uvažavanja različitosti, ravnopravnosti i odgovornosti. Verujemo u potencijal i moć aktivnih i udruženih građana i građanki da utiču na promene u svojim zajednicama, bilo da ih vezuje određen fizički prostor (geografska teritorija), onlajn prostor ili zajednički interes ili potreba. Stoga, zajednice mogu biti lokalne, zajednice etničkih manjina, pripadnika različitih marginalizovanih grupa, LGBT+, online zajednice i sl.

Predstavite nam vašu ideju popunjavanjem Formulara za koncept ideje, koji ćete nam poslati elektronski, na adresu: prijave@tragfondacija.org.

Konkurs za program Aktivne zajednice otvoren je do 14. JULA 2019. godine.

Pozivamo vas da se pre prijave konsultujete sa timom za donacije Trag fondacije u vezi sa idejom koju želite da prijavite. Možete nas kontaktirati putem mejla milena@tragfondacija.org, telefona 011 7839 467 ili zakazati sastanak do. 3 jula.

Detaljnije