Dodeljeni Ugovori za 116 početnika u poslovanju u Razvojnoj agenciji Srbije

Vesti

panonregRazvojna agencija Srbije je svečano uručila ugovore za 116 korisnika Projekta podrške početnicima za započinjanje posla – START UP, u ukupnoj vrednosti od 80 miliona  dinara.

Ovo je jedan od šest projekata koje RAS sprovodi u Godini preduzetništva.

Kroz ovaj projekat, RAS podržava razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, koja su ključna karika u razvoju ekonomije budućnosti i motor ekonomskog rasta. Projektom je obuhvaćen niz finansijskih i nefinansijskih elemenata podrške – edukacija o pokretanju i vođenju posla, obuke za započinjanje biznisa i izradu biznis plana, bespovratna pomoć za finansiranje najboljih poslovnih ideja i mentoring za privredne subjekte u ranoj fazi razvoja.

Efekat ovog programa se dodatno multiplikuje kada se uzme u obzir to da su njegovi korisnici žene, mladi, teško zapošljive kategorije (stariji od 45, otpušteni u restrukturacijama ili racionalizacijama, osobe sa invaliditetom i oni bez kvalifikacija), kao i lica iz devastiranih područja. U smislu nezaposlenosti ovo su najugroženije kategorije stanovništva.

Program je realizovan kroz dve faze.

U prvoj fazi 156 učesnika Programa prošlo je besplatne obuke u vezi sa pokretanjem sopstvenog biznisa, izrade biznis plana, kao i uspešnog vođenja poslovanja.

U drugoj fazi programa učesnici su, primenjujući znanja sa prethodnih obuka, konkurisali za finansijsku podršku sa sopstvenim preduzetničkim idejama. Njih 116 je dobilo pozitivnu odluku Komisije za dodelu sredstava i moći će odmah da krene u realizaciju svojih preduzetničkih ideja.

Podršku ovog programa dobilo je pet preduzetnika sa teritorije koju pokriva RRA Panonreg Subotica. To su Aleksandra Vidović, Lazar Lazić, Rade Uzelac i Zlatko Ifković iz Subotice, kao i Akoš Feješ iz Sente. Njihove start up preduzetničke inicijative podržane su u vrednosti od 300.000 – 1.000.000 dinara. Saradnja sa njima se nastavlja kroz mentoring i druge vidove podrške od strane RRA Panonreg.

Pozivamo sve zainteresovane koji prepoznaju ovu inicijativu kao šansu, da se prijave u drugom krugu  koji će biti realizovan iduće godine.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti u RRA Panonreg Subotica,
Trg cara Jovana Nenada 15, 24000 Subotica
Telefoni: 024-554-107 i 024-535-109
Web : www.panonreg.rs,
e-mail: office@panonreg.rs