DINKIĆ: Od septembra subvencionisani krediti izvoznicima

Vesti

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će od septembra izvoznim preduzećima biti dostupni subvencionisani krediti za koje će iz budžeta biti izdvojeno oko milijardu evra.

Dinkić je posle sastanka sa izvoznicima rekao da će do kraja godine za subvencionisanje kamate na te kredite u budžetu biti obezbeđeno 300 mil EUR, a ostatak u 2013. godini.
Krediti će biti u dinarima, sa godišnjom kamatom u iznosu referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, i u devizama sa kamatom od 3,5%.

Otplata kredita je 18 meseci, uključujući i poček od pet meseci.

Iznos subvencionisanih kredita za izvoznike će zavisiti od kategorije preduzeća, a jedini uslov će biti da korisnici ne otpuštaju zaposlene.

Maksimalni iznos kredita za mala preduzeća biće 30 miliona dinara, za srednja 200 miliona, za velika 400 milion, a za pretežne izvoznike 600 miliona dinara.

Dinkić je najavio da će od 1. oktobra biti ukinuta 104 parafiskalna nameta privredi.

On je danas najavio i da će doći do promena akciza i da će se ta vrsta oporezivanja uvesti na neke kategorije roba koje do sada nisu bile u akciznom sistemu.

Doći će do refakcija (mogućnost povraćaja) akciza na gorivo za taksi vozače, gradske prevoznike i vozače kamiona, rekao je Dinkić novinarima. On je naglasio da će biti napravljen takav akcizni sistem koji neće imati negativnog uticaja na najširi sloj građana.

Izvor: eKapija