Javni poziv lokalnim samoupravama da se uključe u rešavanje problema nezaposlenosti

Konkursi

NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Javni poziv lokalnim samoupravama da se uključe u rešavanje problema nezaposlenosti

Nacionalna služba za zapošljavanje pozvala je lokalne samouprave da se uključe u sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja u 2012. godini, kojim bi se podstakao razvoj lokalnih i regionalnih politika zapošljavanja. U 2011. godini zahteve za sufinansiranje programa podnela je 121 lokalna samouprava.

Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti predviđeno je da ukoliko jedinica lokalne samouprave, u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, obezbedi minimum 51 odsto sredstava potrebnih za finansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja (APZ) može podneti zahtev za učešće u finansiranju tog programa ili mere.

Onim lokalnim samoupravama koje prema stepenu razvijenosti spadaju u III i IV grupu razvijenosti, kao i devastiranim područjima, može se odobriti zahtev za sufinansiranje i kada je u budžetu lokalne samouprave obezbeđeno manje od polovine sredstava potrebnih za realizaciju programa ili mera APZ.

Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2012. godinu planirano je sufinansiranje programa obuka za tržište rada, javnih radova, kao i subvencija za samozapošljavanje i subvencija poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima. Osnovni uslovi za sufinansiranje mera ili programa aktivne politike zapošljavanja je da lokalna samouprava ima formiran Lokalni savet za zapošljavanje, donet lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2012. godinu, opredeljena sredstva za finansiranje određenog programa ili mera, kao i usklađene programe ili mere sa prioritetima i ciljevima lokalnog ekonomskog razvoja i lokalnog tržišta rada.

Lokalne samouprave zahteve podnose Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, preko filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, a rok za podnošenje zahteva je 31. januar 2012. godine. Sve neophodne obrasce lokalne samouprave mogu pronaći na ovom linku.