Više investicija u 2012. godini – Potrebno restrukturiranje srpskih kompanija

Vesti

Srbiju očekuju ojačani investicioni trendovi u narednoj godini, izjavio predsednik Britansko-srpske privredne komore Pol Džadž. Srpske kompanije, međutim, moraju da se restrukturiraju finansijski i operativno i to što pre, smatra Džadž.

Predsednik Britansko-srpske privredne komore Pol Džadž izjavio je da će u 2012. godini ojačati investicioni trendovi u Srbiji. Džadž je poručio srpskim kompanijama da do tada treba da izvrše finansijsko i operativno restrukturiranje kako bi uvećale svoju vrednost.

Džadž, predsednik beogradske konsultanske kuće u oblasti finansija „Greenhouse Capital“, smatra da će na proleće 2012. godine biti mnogo veće konkurencije u pogledu dužničkog i akcijskog kapitala, jer očekuje da će globalna finansijska tržišta istovremeno povratiti likvidnost.

– To znači da srpske kompanije moraju da ulože velike napore tokom zime 2011. kako bi uvećale svoju vrednost. Finansijsko i operativno restrukturiranje je neophodno, ako srpske kompanije žele da obezbede uspešne investicije i strateška partnerstva u narednoj godini – poručio je Džadž.

Prema njegovim rečima, Srbija ima značajan investicioni potencijal, jer nedavna odluka Evropske komisije da prihvati kandidaturu zemlje za članstvo u Evropskoj uniji garantuje veće interesovanje za Srbiju kao investicionu destinaciju.

– Britansko-srpska privredna komora smatra da je situacija sa direktnim stranim investicijama u Srbiji dobra, kao i da smanjena birokratija i niži administrativni troškovi stavljaju zemlju u povoljniji položaj u odnosu na susedna tržišta – rekao je Džadž.

Govoreći o tome da li srpski izvoznici imaju šansu na tržištu Velike Britanije, Džadž je rekao da je konkurentska prednost Srbije u suštini primarna i sekundarna poljoprivredna proizvodnja, uz mogućnost proizvodnje elektronskih i električnih uređaja i određenih vrsta robe široke potrošnje.

– U ovom trenutku je pitanje koliki bi bili troškovi, pošto će većina dobavljača i konkurenata iz EU sniziti svoje cene kako bi održali gotovinski tok. Britansko tržište je svakako dovoljno liberalno tako da praktično nema prepreka za ulazak srpske robe“ – istakao je Džadž.

 

Izvor: eKapija