Evropska nedelja malih i srednjih preduzeća

Vesti

Evropska nedelja malih i srednjih preduzeća obeležava se u Srbiji od 3. do 9. oktobra.

Uoči ovog događaja, premijer Mirko Cvetković razgovarao je sa delegacijom Foruma malih i srednjih preduzeća pri PKS, koju je predvodio Miloš Bugarin, predsednik PKS

Cilj Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća je da pruži podršku ovom sektoru na evropskom, ali i na nacionalnom nivou. Prva evropska nedelja malih i srednjih preduzeća održana je pre dve godine, kao inicijativa Evropske Komisije koja promoviše preduzetništvo, a zbog dobrih postignutih efekata nastavljena je i narednih godina. Iako nije članica Evropske unije, Evropska Komisija je prihvatila učešće Srbije u ovoj inicijativi. Projektom je predviđena participacija 37 država Evrope, koje delegiraju po dva nacionalna koordinatora iz vladinog sektora i iz oblasti biznis asocijacija.

Predsednik Vlade Srbije, Mirko Cvetković, uoči Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća, najavio je u susretu sa delegacijom Foruma malih i srednjih preduzeća Uredbu kojom se rok plaćanja za korisnike budžetskih sredstava ograničava na 60 dana, usvajanje propisa koji će poslodavce obavezati da uplaćuju doprinose i poreze na zarade, kao i osnivanje Razvojne banke Srbije. Miloš Bugarin, predsednik PKS, koji je predvodio delegaciju Foruma malih i srednjih preduzeća, osvrnuo se na predlog mera Skupštine PKS i Srpskog parlametna preduzeća, koji je dostavljen Vladi i podvukao da je dijalog sa predstavnicima izvršne vlasti od izuzetnog značaja. Premijer je istakao da je Vlada Srbije već razmatrala te predloge i da je većina njih u završnoj fazi realizacije.

Centralna manifestacija ovog događaja na nacionalnom nivou održaće se 4. oktobra, kao 7. Konferencija o malim i srednjim preduzećima, pod nazivom „Finasiranje malih i srednjih preduzeća i inovacija“ u organizaciji Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Centralni skup na nivou EU organizovaće se 6. i 7. oktobra u Evropskom parlamentu u Briselu pod nazivom „European SME Week Summit“, uz učešće oko 700 predstavnika institucija i privrednika. Srbija će imati svoje predstavnike na ovom najznačajnijem evropskom skupu, kada je u pitanju mali biznis i privreda uopšte. U programu koji prati izbor najboljeg preduzetika, odnosno preduzetnice po državama, naša predstavnica biće Zorica Selaković, preduzeće „Desert“ iz Čačka.

Do kraja godine Privredna komora Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, pripremili su više od 20 programa, u kojima se posebna pažnja poklanja ženskom preduzetništvu, zastupanju interesa, socijalnom preduzetništvu, finansiranju malih i srednjih preduzeća, ali i mladima i njihovom odnosu prema preduzetništvu, kao i kreiranju druge šanse u slučaju poslovnog neuspeha. Važno je podsetiti da je prvi naš ovogodišnji događaj u okviru aktivnosti Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća bio Srpski parlament preduzeća, u organizaciji Privredne komore Srbije i Narodne Skupštine Republike Srbije. Ovom privrednom samitu održanom početkom juna, prisustvovalo je 200 privrednika i najviših predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, a organizovan je po ugledu na one koji tradicionalno pripremaju Evrokomora i Evropski parlament.