Milion evra za prečistač vode u Molu

Vesti

IPA projekat prekogranične saradnje Ade i mađarskog grada Morahaloma

Mađarska-Srbija kao partneri ostvaruju zajednički projekat „Waterprotection“, pod sloganom „Dobri susedi zajedno stvaraju budućnost“. Zajedničkim projektom vrednim milion evra, iz sredstava Evropske unije, u ataru Mola za potrebe naselja Ada i Mol gradi se najmoderniji biološki prečistač otpadnih voda, dok će Morahalom u okviru projekta dobiti jedan komunalni kamion za održavanje kanalizacije.

Predsednik ađanske opštine Zoltan Bilicki, zamenik gradonačelnika Morahaloma Laslo Čanji i njihovi saradnici su se dogovorili oko detalja realizacije ovih ulaganja, značajnih za obe lokalne samouprave. Članovi timova ovog IPA programa u stalnom su kontaktu čime se postiže veća efikasnost u realizaciji projekta. Vrednost donacije od milion evra za projekat Ade i Morahaloma, najveći je pojedinačni iznos donacije od strane EU u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Prema rečima predsednika ađanske opštine Zoltana Bilickog izgradnja prečistača u ataru Mola, koja treba da se završi početkom iduće godine, omogućiće prečišćavanje otpadnih voda iz oko 3.000 domaćinstava Ade i Mola. Na taj način će se sprečiti da komunalne otpadne vode zagađuju zemljište, površinske i podzemne vode na ovom području. Radove na izgradnji prečistača otpadnih voda u Molu izvodi konzorcijum firmi iz Beograda i Ade.

 

Izvor: eKapija