Opštinama 80% prihoda od poreza na zarade

Vesti

Usvojene izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava

U Skupštini su usvojene izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje su predložili Ujedinjeni regioni koje predvodi Mlađan Dinkić.

Izmene Zakona, pored ostalog predviđaju, da opštine i gradovi umesto dosadašnjih 40%, dobijaju 80% prihoda od poreza na zarade.

Predviđeno je i uvođenje takozvanog transfera solidarnosti, prema kojem Beograd više ne bi dobijao novac iz državnog budžeta već bi se on preusmeravao nerazvijenim opštinama.

Trijumfalan osmeh na licu Mlađana Dinkića govori za sebe. Lider Ujedinjenih regiona Srbije kaže da su danas pobedili građani, jer je skupština usvojila predlog te koalicije o izmenama zakona o finansiranju lokalnih samuouprava.

– Ovim dobijaju svi gradovi i opštine, svi gradovi imaće veće budžete već od 12 oktobra, ovo nije zakon koji stupa na snagu za 1000 godina. Budžeti će biti naročito veliki kada se primeni pun transfer koji vlada treba da daje po zakonu o budžetu – rekao je Dinkić.

Za izmene zakona nisu glasali poslanici opozicije, ali ga nisu podržali ni svi svi predstavnici vladajuće koalicije. Zakon je podržalo 108 , od 127 prisutnih poslanika. Iz opozicije upozoravaju da će njegovi efekti biti loši, jer država nema novca.

Dinkić je najavio i novu incijativu, za usvajanje Zakon o javnoj svojini i poručio da će ta stranka nastaviti da se bori da građani u buduće sami biraju gradonačelnike i predsednike opština.